Hroničnim bolovima u kolenu je teško upravljati upravo zato što su vaša kolena angažovana bez obzira da li stojite ili sedite, hodate ili vozite bicikl, penjete se stepenicama ili pokušavate da pronađete i udoban položaj u krevetu. Bilo da je uzrokovano artritisom, burzitisom ili povredom, postoje mnogi lekovi protiv bola i upale koji vam mogu pomoći da se ponovo krećete. 

Svaka od ovih namirnica može pomoći da se smanji upala i primarni izvor bola, kada su u pitanju zglobovi i kolena. Vaše telo koristi zapaljenje kao mehanizam odbrane da bi zadržalo povredu ili bolest na jednom mestu, i to je dobro. Često nema rizika od širenja, međutim upala se ipak javlja. U tom slučaju nema razloga da patite i trpite bol.

Šargarepe su drevni kineski lek kojim se oslobađa bol u kolenima. Deluje zato što narandžasto povrće sadrži beta-karoten i vitamin A koji sadrže jaka antiinflamatorna jedinjenja. Najviše ovih sastojaka možete uneti ako skuvate šargarepe. Ali ukoliko ih ne volite kuvane, i sirove šargarepe pomažu.

Jabukovo sirće je dobar način da začinite salatu ali i da se oslobodite bola u kolenu, bilo da ga pijete ili da ga nanosite na zglob. Ako ga pijete to podrazumeva dve kašike dnevno, jabukovo sirće će rastvarati toksine iz kolena koji imaju tendenciju da izazovu upalu i zapaljenje.  Isti efekat se postiže ako ga pomešate sa maslinovim uljem i umasirate na bolno mesto jednom nedeljno.

Još jedna namirnica koja može da se unosi u organizam ali i maže na upaljeni zglob je đumbir. Aktivni sastojak đumbira ima jako aniinflamitarno dejstvo. U stvari, u studijama o bolesnicima koji pate od artritisa, dodavanje đumbira u režim lečenja pokazalo je da smanjuje bol više nego samo sa lekova i medicinskim sredstvima. Đumbir možete dodati u svako jelo ili od njega napraviti čaj. Ukoliko želite da ga nanesete na upaljeno mesto, najbo9lje bi bilo da iskoristite ulje đumbira.

Orasi su bogati omega-3-masbnim kiselinama i antioksidansima, koji su idealni za ublažavanje bola u kolenima. Neke studije takođe sugerišu da, uprkos visokom broju kalorija, redovno konzumiranje oraha može da smanji želju za nezdravom hranom i tako pomoći da izgubite težinu. Skidanje nekoliko kilograma je još jedna dobra strategija za smanjenje stresa na bolna kolena.

Avokado duguje svoju kremastu teksturu prisustvu puno zdravih nezasićenih masti. Većina je u obliku oleinske kiseline, što pokazuje da se određenim biomarkerima upale mogu smanjiti. Bez obzira na uzrok bolova u kolenu, bol će se smanjiti kako se upala smanjuje. Avokado je jedna namirnica koja može smanjiti sposobnost drugih namirnica da generišu upalu, što ga čini veoma korisnim za dodavanje skoro svakom obroku.

Crvene paprike su takođe hrana koja može da pomogne u regulisanju bola u kolenu jer sadrže visoku količinu vitamina C. Red peppers are especially good for knee pain because they contain a high amount of vitamin C. Ovaj ključni hranljivi sastojak pomaže stvaranju kolagena koji obezbeđuje strukturu zglobovima i povezuje mišiće sa kostima.

To smanjuje bol podupiranjem tetiva, hrskavice i ligamenata koji zglobove kolena drže u pravilnom poravnanju. Umesto direktnog ublažavanja bola, konzumiranje hrane bogate vitaminom C zapravo poboljšavate stanje kolena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here