EPA/Andrej Čukić
Miroslav Lajčak

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčk dolazi u posetu Prištini, pa Beogradu odmah nakon današnjih razgovora sa ministrima spoljnih poslova EU u Luksemburgu.

Glavni cilj Lajčakove posete je oživljavanje dijaloga koji je zapao u ćorsokak nakon što Priština odbija da razgovara o formiranju ZSO, ali i pritisak da se celo pitanje reši do kraja njegovog mandata na proleće.

Ministri spoljnih poslova EU danas će na satanku u Luksemburgu razmotriti situaciju oko pregovora Beograda i Prištine. Ujedno, to je prva politička rasprava o dojalogu na nivou ministara posle dužeg vremena, a nametnule su je trenutne okolnosti.

– Lajčak će danas biti sa ministrima spoljnih poslova EU i odmah posle toga planira da putuje u Prištinu, pa onda u Beograd. Kao što je već više puta istaknuto, EU je posvećena dijalogu, a kada se govori o ZSO ne treba zaboraviti da se Priština na to obavezala još pre sedam godina – kažu diplomatski izvori.

Lajčak se ujedno posle dužeg vremena oglasio oko dijaloga, i to izjavom da Brisel od predednika Srbije Aleksandra Vučića očekuje „dalekosežnu odluku“ po pitanju Kosova i Metohije.

On, međutim, kaže da se srpski predsednik s pravom pita da li EU nudi evropsku perspektivu zauzvrat.

Janjić: Lajčak rešen da sve završi za vreme svog mandata

Govoreći o aktuelnoj situaciji u kojoj se našao dijalog između Beograda i Prištine i rečima Lajčaka, direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da je specijalni predstavnik očigledno rešen da se sve završi dok se ne završi njegov mandat, a koji traje do proleća sledeće godine.

– Teško je reći na šta je tačno mislio pod tim ’dalekosežne odluke’. Ako je mislio na priznanje, moj stav je da situacija nije za to zrela. Ni Beograd ni Priština nisu zreli za to, ni politički ni ekonomski. Malo me iznenađuje ta njegova izjava. Ako misli na ono što je nekad bila opcija EU, statusna neutralnost, ne bi bilo zgoreg da se jasno kaže – rekao je Janjić.

Popov: EU rešena da ubrza proces

I direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenjje da Lajčakove reči treba tumačiti u svetlu da je EU rešena da se ubrzaju razgovori, naročito posle ulaska SAD u pregovore.

– Mislim da EU neće dozvoliti da kaska dijalog koji ona vodi, naročito posle potpisivanja Vašingtonskog sporazuma. Čini mi se da će SAD nastaviti da ’gaze’ po sporazuu, pa čak i da će Bajden ići tim putem čak iako Tramp ne pobedi na prededničkim izborima – rekao je Popov.

To kad specijalni predstavnik EU kaže ’dalekosežne posledice’, navodi dalje Popov, misli se na pravno obavezujući sporazum koji neće nužno biti predstavljen kao priznanje, ali je potreban kompromis da se do toga dođe.

5 COMMENTS

  1. hrabro rešiti problem katalonije , Severne irske, Korzike, baskije, Republike Srpske , Etdelja, Šiezije, Sudeta Kipra , Kurdistana , Južne Osetije, Abhazije, Donbasa

  2. Lajcak, resavaj ti svoje probleme a mi cemo nase! A da se vi i vasi NATO drugari pogubite sa nase zemlje, problem bi se resijo mnogo brze.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here