pixabay.com

Švedska kompanija S SAB saopštila je da je “proizvela prvi bezfosilni čelik u svetu” i da je krenula sa isporukama Volvo grupi, svom prvom kupcu.

To je rezultat najnovijeg razvoja projekta Hibrit, ustanovljenog 2016. godine, a čiji su vlasnici S SAB, energetska kompanija Vatenfol i LKAB, grupacija za rudarstvo i minerale, izveštava CNBC, dodajući da su Vatenfol i LKAB u vlasništvu švedske države.

Ideja koja stoji iza Hibrit projekta je bezfosilna proizvodnja čelika upotrebom “100 posto vodonika” umesto uglja i koksa.

S SAB je u saopštenju okarakterisao probnu isporuku kao “važan korak na putu ka lancu vrednosti potpuno bezfosilnih materijala u proizvodnju gvožđa i čelika”.

U perspektivi, cilj S SAB-a je razvoj tehnologije koja može da se primeni u industrijskim razmerama, a u kompaniji se nadaju da bi to moglo da se dogodi već 2026.

– Prvi bezfosilni čelik na svetu nije samo veliki korak za S SAB, već predstavlja dokaz da je moguće izvršiti tranziciju i značajno smanjiti globalni ugljenični otisak čelične industrije – izjavio je Martin Lindkvist, predsednik i izvršni direktor kompanije.

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), sektor gvožđa i čelika odgovoran je za 2,6 gigatona direktne emisije ugljen-dioksida godišnje. U 2019. godini, ta cifra je bila veća od iznosa direktnih emisija štetnih gasova iz sektora kao što su cementna i hemijska industrija.

Prema IEA, sektor čelika je “najveći industrijski potrošač uglja, kojim podmiruje oko 75 posto svojih potreba za energijom”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here