Robovi i zamorčići za iznajmljivanje i razmenu… Ovim rečima Udruženi sindikati Srbije Sloga opisuju kakav će biti položaj radnika ukoliko bude usvojen novi zakon o agencijskom zapošljavanju koji predlaže Vlada Srbije.

Nisu zadovoljni ni u Savezu samostalnih sindikata Srbije, čiji su predstavnici učestvovali u radnoj grupi za izradu zakona i ostali bez dogovora sa državom. Vlada je predlogom zakona, kaže Zoran Mihajlović iz SSSS-a, pokušala da legalizuje i popravi status tih radnika, ali će “nažalost samo legalizovati haos na tržištu radne snage”.

– Sa i bez zakona postoji 150.000 radnika koji rade preko agencija na lizing i više od 100 agencija, od kojih su neke slale radnike u inostranstvo, a oni nisu dobijali plate, pa nisu imali novac da se vrate kući. Tražili smo da se njihov broj ograniči bankarskim garancijama za osnivanje od šest miliona dinara jer samo velike agencije mogu da garantuju prava radnicima i namire ih ako ostanu bez posla – kaže Zoran Mihajlović za “Vesti”, dodajući da su ti zahtevi odbijeni.

Ispostavilo se i da je najveći problem zahtev sindikata da se u preduzeću uvede kvota o zapošljavanju radnika na lizing. Iako je prihvaćeno da kvota iznosi 10 odsto, ovaj sindikalac otkriva da su ostali neki članovi zakona koji omogućavaju i 100 odsto preko agencije.

– Agencija zapošljava na neodređeno vreme, ali vlasnik firme može da osnuje agenciju da u njoj zaposli sve radnike na neodređeno i onda ih angažuje u svom preduzeću. Kad zatvori agenciju, nema obaveze prema tim radnicima – ukazuje sagovornik “Vesti” na jednu od mogućih manipulacija poslodavca.

Mihajlović kao problem navodi i to što agencije radnike na određeno mogu držati neodređeno jer nije ograničeno da posle dve godine budu stalno zaposleni, već status određeno mogu da imaju i 20 godina.

– Ako se usvoji ovaj predlog, dugoročno će razoriti privredu jer će nam radnici masovno ići u inostranstvo. Kratkoročno, taj predlog donosi radnicima na lizing iste plate kao stalno zaposlenima u istom rangu, godišnji odmor i bolovanje. Ali, ko će prihvatiti takvu nesigurnost posla i činjenicu da zbog toga ne sme da uzme ni kredit – upozorava Mihajlović.

Sindikalci Sloge pozvali su poslanike da ne glasaju za zakon kojim se dozvoljava da svi poslodavci, osim onih u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, iznajmljuju radnike preko agencije. Oni poručuju parlamentarcima da ne treba da staju na stranu krupnog kapitala i svetskih i domaćih tajkuna, koji na radnike gledaju kao na robove, a ne partnere u stvaranju profita.

– Dok u EU udeo agencijskih radnika u ukupnom broju zaposlenih iznosi u proseku 1,6 odsto, u Nemačkoj 2,2 odsto, Srbija na mala vrata uvodi moderni robovlasnički sistem iznajmljivanja radnika preko agencija putem takozvanog lizinga i njihovu međusobnu “trampu”, gde se zaposleni tretiraju kao razmena dobara – kaže za “Vesti” lider Sloge Željko Veselinović.

Sud uz tajkune

Željko Veselinović podseća da je Sloga pre tri godine podnela Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti o Agencijskom zapošljavanju.

– Međutim, sud je neizjašnjavanjem otvoreno stao na stranu onih koji radnike najbrutalnije iskorišćavaju mimo zakona i Ustava – kaže Veselinović.

Zoran Mihajlović smatra da privrednu strategiju i zakone Srbije kroji Savet stranih investitora u kome su, između ostalih, premijerka Ana Brnabić i najveći poslodavci poput Koka-Kole i Fijata, pa će i Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju biti donet pod pritiskom tog tela.