Šminka ženama daje ozbiljnost i lepotu. Nisu sve pripadnice nežnijeg pola vešte sa četkicom i senkom. Zato se uzdaju u ruke profesionalaca ili prijateljice, koji mogu da ih doteraju da izgledaju kao porcelanske lutke. One koje nisu te sreće da ih “boje” znalci, mole se modernom dobu i stručnjacima da izume nešto ili nekog ko će ih u okatrenuću napraviti Afroditom.

Ove godine njihove molitve su uslišene kada su dve studentkinje Univerziteta primenjenih umetnosti u Beču na sajmu u Sant Etjenu u Francuskoj predstavile specijalnu mašinu koja može vlasnici da namaže ajlajner, karmin ili stavi masku za lice. Ovaj interaktivni robot za ulepšavanje radi po jednostavnom principu. Devojka samo treba da izabere boje ruža i ajlajnera, stane ispred ove skalamerije i pusti da ona uradi svoj posao. Robot još nije precizan kada je nanošenje šminke u pitanju, pa dama može da završi sa karminom na nosu. Stručnjaci navode da će ovi sajber šminkeri uskoro zavladati kozmetičkom industrijom.

Žena ne bi bila žena da ne poželi da je neko dotera. Potom, naravno, mora da skloni svu šminku i očisti “pribor”. Niko ne voli da natapa četkice u specijalno sredstvo, trlja ih do iznemoglosti i nakon svega toga suši. Lepoticama je 21. vek doneo robota koji potpuno samostalno čisti četkice za šminku. Lilumija je pomoćnik koji izgleda kao džinovsko Faberžeovo jaje. Kad se ukloni poklopac u centralnom delu robota, stoje prazna mesta za čišćenje 12 četkica odjednom. Sve što treba da se uradi jeste da se sipaju topla voda i sapun u posebnu pregradu i Lilumija će odraditi sav “prljav” posao.

Metalni alhemičari

Malo ko zna da su roboti odavno u svetu kozmetike. Kavada roboti, po svemu sudeći, ne vole kamere i svetla reflektora. Oni ne mogu da se pazare kako bi nekoj dami glumili šminkera, ali predstavljaju važnu kariku u industriji ulepšavanja. Oni idu na posao u kompaniju Šiseido. Ovaj kozmetički brend ima zaposlene humanoidne mašine koje sastavljaju šminku i pomažu da se testira i napravi gotov kozmetički proizvod.