Rogač – zlato koje leči: Napravite puding koji isceljuje

0

sanyata-medicals.com
Rogač biljka koja je merila zlato
 

Bilo da postite ili ne, probajte ovu poslasticu. Pravi se za nekoliko minuta, a zdrava je ukusna.

Potrebno:

– dve manje banane

– kašika mlevenog rogača

– dve kašike soka od pomorandže

– kašika usitnjenih orašastih plodova

Priprema:

Propasirajte banane, dodajte ostale sastojke, sve dobro izmešajte i puding je gotov.

Egipćani su koristili rogač kao lek, Grci i Rimljani kao zdrav desert, a i naše bake su rogač stavljale u kolače umesto šećera. 

U nemačkom jeziku naziv mu je Johannisbrot, što u prievodu znači Ivanov hleb, prema legendi da se rogačem hranio čak i Jovan Krstitelj.

Iako rogač u ekonomskom smislu danas nije zlata vredan, on bi vam, zbog svojih lekovitih svojstava mogao biti – neprocenjiv.

Rogač obiluje kalcijumom, kalijumom i bakrom, zatim riboflavinom, sadrži E i vitamine B gvožđe, magnezijum, fosfor, mangan i selen. Sadrži tanine i galnu kiselinu koja deluje analgetski, antiseptički, antibakterijski, antioksidativno i antivirusno. Pomaže u jačanju imuniteta i sprečavanju alergija.

Popularan je u pedijatrijskoj medicini od 1941. godine, kada je španski lekar Ramos zapazio da su gladna deca u Španiji koja su se hranila rogačem ređe obolevala od problema sa varenjem, u odnosu na ostalu decu. To je potvrđeno i istraživanjem u kojoj su se bebe lečile  od dijareje rogačem i konvencionalnim lekovima. Bebe koje su se dobijale rogač počele su da se oporavljaju za dva dana, za razliku od drugih beba koje uz lekove nisu uzimale rogač.

Sušeni rogač je, takođe, i zdrava slatka alternativa bebama za žvakanje kada im rastu zubići.

U kulinarstvu se koristi mleveni rogač koji služi kao odlična zamena za kakao, a u prehrambenoj industriji proizvodi od rogača koriste se kao zgušnjivači i stabilizatori.

Mahune i semenke se mogu jest i sirove, a pržene i samlevene mogu poslužiti kao zamena za kafu.

Rogač je izuzetno sladak i potrebno ga je, priliko pripremanja kolača, stavljati u manjim količinama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here