pixabay.com

Naučnici u Australiji su otkrili novu vrstu ajkule s čudnim kutnjacima kao kod ljudi, koje koristi za drobljenje plena.

Nova vrsta, nazvana išarana rogata ajkula (Heterodontus marshallae), deo je reda Heterodontiformes, klasifikovane po jedinstvenom obliku tela i malim rogovima koji izbijaju iznad njihovih očiju, piše Live Science.

“Ovaj red ajkula liči na fosile davno izumrle ajkule zbog slične morfologije, uključujući šiljke. Međutim, sad znamo da nisu blisko povezane”, rekla je Helen O’Nejl, biolog u australijskoj nacionalnoj ribljoj kolekciji.

Novoopisana vrsta se može naći samo u vodama kod severozapadne Australije, oko 125-229 metara ispod površine.

Te ajkule imaju nekoliko redova zuba i vrlo velike čeljusti u odnosu na svoju lobanju, što im omogućava da jedu stvorenja kao što su mekušci i rakovi.

“Zubi svih vrsta rogatih ajkula su vrlo slični, ali rogate ajkule kao grupa imaju vrlo drugačije zube od većine ostalih ajkula. One imaju zube za grabljenje napred i velike zube poput kutnjaka iza”, rekao je Vil Vajt, stariji kustos Kolekcije.

Ova grupa je evoluirala da drobi tvrdu ljusku pomoću zuba sličnih kutnjacima.

U novembru 2022. istraživači u morskom parku Gaskojn na zapadu Australije pronašli su odraslu mušku ajkulu H. marshallae dugačku oko 53 centimetra.

“U poređenju s drugim australijskim rogatim ajkulama, ova vrsta ima specifičan prugasti dizajn”, kaže Vajt.

Taj obrazac je vrlo sličan zebrastoj rogatoj ajkuli i ranije se mislilo da je u pitanju ista vrsta.

Međutim, zebraste rogate ajkule žive u plićim vodama, obično u blizini Indonezije ili Japana, dok H. marshallae više vole dublji okean oko australijske obale. Pre ekspedicije 2022. istraživači su ispitali šest primeraka i ljusku jajeta nečega što je kasnije identifikovano kao H. marshallae iz muzejskih kolekcija širom Australije i bili su u procesu klasifikacije te nove vrste kad su naišli na živu mušku jedinku.

“Imamo žensku jedinku u našoj kolekciji, ali smo tokom našeg putovanja uhvatili mušku”, rekla je O’Nejl i dodaje:

“Više volimo da koristimo mužjake kao holotip jer oni imaju klaspere, spoljašnje reproduktivne organe koji se razlikuju među vrstama i mogu nam pomoći da ih raspoznamo.”

Istraživači su poslednji put opisali neku vrstu ajkula iz reda Heterodontiformes 2005. godine i naučnici sumnjaju da će oni pronaći još nekog od ovih podvodnih predatora, kaže Vajt.

“Ovaj red ajkula je vrlo specifičan po svojoj velikoj glavi, izraslinama iznad očiju i šiljcima ispred leđnih peraja”, rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here