Đ. Janković
Polaznici sve mlađi: Učesnici ovogodišnjeg kampa

Legendarna planina Gučevo, nadomak Loznice, ovih dana je 18. put odjekivala od rokenrol svirke zahvaljujući mladim gitaristima, učesnicima kampa Škola rok gitare koju vodi loznički gitarista Jovica Ivanović. Ovoga puta družilo se, sviralo i pevalo 24 mladih, od kojih je 11 došlo iz Broda, Republika Srpska, treću godinu uzastopno. Ovaj 18. kamp Škole rok gitare trajao je pet dana, a posle svega je održan završni koncert.

Vredno su se svih tih dana uvrtale gitarske žice, uvežbavali akordi i rifovi, pravili demo snimci, osvajale nove sviračke tehnike. Ivanović, koji četiri decenije druguje sa gitarom, tridesetak godina prenosi znanje na nove generacije, a prethodne dve decenije to čini pri Centru za kulturu “Vuk Karadžić”, gde uspešno vodi Školu rok gitare i čuva plamen rokenrola u lozničkom kraju.

Znanje prenosi mladima: Jovica Ivanović

– Mladi ovde stiču nova sviračka znanja, ili usavršavaju ranije stečena, dolaze im u goste afirmisani muzičari, producenti, tonski snimatelji i prenose iskustva. Raduje me da trajemo ovako dugo i da ima toliko mladih koji vole da sviraju gitaru i ovu vrstu muzike. Dobro je da se rok zvuk što više širi, a polaznici su sve mlađi. Pre su to bili uglavnom srednjoškolci, a sada su to klinci iz nižih razreda osnovne, od prvog do četvrtog. Kao i ranije, praktikovali smo grupno sviranje, komponovanje i upoznavanje sa različitim instrumentima, a i prvi bendovi nastajali su ovde – kaže Ivanović.

On dodaje da su mladi veoma vredni, vole da uče i da je milina raditi sa njima.

Jedan od učesnika kampa je i Teofan Cvetković, 13-godišnjak iz Broda.

– Ovo je drugi put da sam na kampu, osim što sviramo, družimo se, zabavljamo, bavimo sportom. Lepo nam je ovde – kaže mladi gost iz Republike Srpske.

Pucale su žice: Grupna svirka svaki dan

Filip Damjanović iz Loznice dve godine svira u Školi rok gitare, kamp za njega nije ništa novo, a vršnjacima preporučuje da uzmu u ruke ovaj instrument.

Zahvaljujući postojanju Škole rok gitare, prethodnih godina oživela je loznička rok-scena, nose se gitare pod miškom, svira se po parkovima, prave se bendovi i rok zvuk živi u Loznici. Neki novi klinci koji su i ovo leto “raspevavali” Gučevo bude nadu da rok muzika ima budućnost i da će oni sa svojim gitarama i talentom biti svirači koji neće dati da zgasne plam rokenrola.

Vredno vežbali: Uskoro imaju novi koncert

Predgrupa velikanima

U radu sa mladim gitaristima Jovici pomaže ćerka Milica, profesorka gitare, koja sprema polaznike i za predstojeći veliki nastup na festivalu Lila-Lo koji počinje sredinom jula.

– Ujedno smo i promoteri Lila-Lo festivala na kome ćemo imati zadovoljstvo da ponovo zasviramo na Saborištu u Tršiću. Ovoga puta bićemo 14. jula predgrupa Parnom valjku, jednoj od najpopularnijih grupa sa prostora bivše Jugoslavije. Vredno vežbamo ovde, ali ćemo to činiti i posle kampa. Inače, nama nije prvi put da budemo deo nastupa neke poznate grupe. Do sada smo svirali kao predgrupa Van Gogu, Bajagi i instruktorima, Dr Neletu Karajliću, Crvenoj jabuci, Alisi i drugima. Volimo da nastupamo pred publikom i pokažemo šta znamo – kaže ona.

Podrška kreativnosti

Jovica navodi da kamp na Gučevu od početka podržavaju gradska uprava, gradska Kancelarija za mlade, ali i Turistička organizacija Loznice i ističe da im to mnogo znači.

Tanja Glišić, iz Gradske uprave Loznice, podseća da je još 2007. grad prepoznao značaj Škole rok gitare i ovog kampa.

– Ovde uvek vlada dobra energija, ima puno posvećenosti i ljubavi prema muzici. Iz škole i ovog kampa iznedrilo se mnogo rok bendova. Neki su se ugasili, neki su opstali, ali je poenta da su ti mladi ljudi bili kreativni, da su stvarali, da su se u tim bendovima družili i to je nešto najdragocenije što smo dobili. Kroz Školu gitare je prošlo oko 3.000 mladih i starijih, a kamp svake godine okupi tridesetak učesnika. Trudićemo se da i dalje pomažemo i školu i kamp jer zaista rade nešto dobro za mlade u našem gradu – naglašava Glišićeva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here