HO "Kosovsko Pomoravlje"
Crkva Svete Petke u Vitini

Zahvaljujući vernicima iz Rusije, crkva Svete Petke u Vitini, jednoj od najmanjih srpskih enklava na Kosovu uskoro će biti obnovljena. Hram je jedino sklonište za dvadeset srpskih porodica koje i dalje opstaju u ovom gradu, piše Sputnjik.

Pre rata na Kosovu Vitina je većinski bila naseljena Srbima, napustilo ju je četiri hiljade ljudi, zatim je naseljena Albancima, a danas svega dvadesetak srpskih porodica živi u samom centru grada.

Crkva podignuta 1865. godine na temeljima starijeg hrama i njena porta jedino su mesto njihovog okupljanja.

Humanitarna organizacija “Кosovsko Pomoravlje”, preuredila je staru zgradu ambulante u dvorištu hrama Svete Petke, u njoj je sada smešteno predškolsko odeljenje za malobrojnu decu iz Vitine, pomogli su i ugroženim porodicama u vreme pandemije, a sada rade na obnovi crkve koju je načeo zub vremena.

Građani Rusije pokrenuli obnovu crkve

Predsednik ove organizacije Nikola Vasić za Sputnjik objašnjava da su obnovu hrama zapravo pokrenuli građani Ruske Federacije, čitaoci portala pravoslavlje.ru.

– U vreme korone javio nam se novinar tog portala, želeo je da napiše članak o našem životu na Кosovu i Metohiji. Pisao je o tome kako se pomažemo, uopšte kako živimo, a posebno u tim novim uslovima, sa virusom. Pozvao je čitaoce iz Rusije da se uključe i oni su počeli da uplaćuju donacije. Tako su pokrenuli i nas da pomognemo da se sredi ključno mesto okupljanja šezdesetak Srba koji su ostali u Vitini – kaže Vasić.

Deo novca koji je u Rusiji prikupio novinar i pisac Petar Davidov preusmeren je na kupovinu hrane na početku pandemije, a ostatak će biti uložen u obnovu crkve. Život preostalog srpskog stanovništva u ovom mestu odvija se na crkvenom imanju na kome je sagrađena i nova škola za učenike iz Vitine i okolnih sela.

Više od građevine

I sam iz ovog mesta, jerej Branisalv Denić došao je prošlog leta na parohiju iz Štrpca sa suprugom i petogodišnjim sinom. Ne može da sakrije radost što će zahvaljujući dobrim ljudima iz Rusije biti sanirani vlažni zidovi crkve. Hram će nakon toga biti i okrečen, zamenjene instalacije i rasveta.

Otac Branislav kaže da je ova crkva mnogo više od građevine za njegove parohijane, u njoj se Srbi okupljaju zbog duhovne hrane koja je neophodna za opstanak na ovim prostorima.

On ističe da je crkveno dvorište jedini prostor na kome deca i mladi mogu da se slobodno igraju i druže. Da nema crkve, ne bi bilo ni škole za srpsku decu u Vitini, jer su staru “zauzeli” Albanci.

Nikola Vasić ističe da je život u Vitini posebna priča koju je nemoguće objasniti onima koji nikada nisu posetili ovu enklavu.

– Dvadeset porodica okupljeno je oko hrama spasa, to je za one koji žive i kreću se slobodno nezamislivo. Trudimo se da ih posetimo i pomognemo. Pozivam i sve ljude dobre volje koji mogu da pomognu da nam se pridruže – kaže Vasić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here