EPA-EFE
Mural na Jalti na Krimu

Rusija je uložila sve napore da spreči izbijanje vojnog sukoba posle promene vlasti u Ukrajini 2014. godine, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na forumu “Teritorija smisla”.

Prema njegovim rečima, “Rusija je (tada) učinila sve da spreči rat, Rusija je učinila sve da se mirno reši problem, da se političkim i diplomatskim metodama odbrane prava Donbasa i stanovnika Donbasa”.

– Kada je 2014. godine u Ukrajini izbio puč, a to je bio upravo državni udar, i kada su nacionalisti tamo počeli da dižu glave, kada Donbas nije hteo da živi sa njima, kada je shvatio da nacionalisti preuzimaju vlast – to je bio veoma težak trenutak – naveo je Peskov.

Prema rečima Peskova, sporazumi iz Minska, koji su nastali kao rezultat složenih pregovora, bili su rezultat diplomatskog uspeha Moskve. Međutim, primetio je, Rusija nije bila svesna da Zapad i Ukrajina nemaju nameru da ih realizuju. Uprkos tome, Rusija je nastavila da se pridržava dokumenta, naglasio je portparol Kremlja.

2 COMMENTS

  1. mir, mir ko je kriv? Janukovic je bio ruska marioneta. Briga Moskve za ljude iz Donbasa. Radi se o mineralnim bogatstvima. Rusi su priznali suverenost i neovisnost Ukrajine, misleci da ce Ukrajina ostati satelitska ruska drzavica. E nece moci – ove noci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here