EPA/Hayoung Jeon
Nemački vojnici

Profesor političkih nauka na Univerzitetu Harvard Stiven Volt pripada grupi akademika koji predviđaju koreniti preobražaj liberalnog svetskog poretka u multilateralnu konfiguraciju, u kojoj SAD i Kina predstavljaju globalne hegemone, dok Rusija ostaje u kategoriji regionalnih sila.

U red regionalnih hegemona ulaze još Japan i Indija, koje poseduju ubedljive vojne kapacitete, ali i Nemačka, koja po oružanim snagama zauzima tek 16. mesto na svetskoj rang listi. Slučaj Nemačke eksperti izdvajaju zbog njene ubrzane ekonomske transformacije nakon poraza i pustošenja tokom Drugog svetskog rata.

Oporavak Nemačke započeo je na osnovu američkog sporazuma iz Breton Vudsa, kojim je niz zemalja, ratnih saveznika, kao Velika Britanija i Francuska, pa i bivših neprijatelja, kao Japan i Nemačka, okupljen pod američkom strateškom zaštitom i vođstvom.

Nemačka, pod zabranom naoružavanja, sve svoje resurse stavila je u ekonomski preporod. Do 1989. godine zapadna Nemačka je postala industrijski džin, treća po veličini ekonomija na svetu, odmah iza Japana i Sjedinjenih Država.

Po završetku Hladnog rata, Nemačka je dodatno napredovala. Došlo je do ujedinjavanja dve Nemačke. Svi bivši sovjetski sateliti na istoku i jugoistoku Nemačke pridružili su se NATO-u i Evropskoj uniji. Ukratko, Nemačka je gotovo preko noći bila okružena saveznicima i partnerima.

Zahvaljujući transformaciji Evropske zajednice u Evropsku uniju sporazumom iz Mastrihta 1992, a potom, uspostavljenju Evropske monetarne unije 1999, ekonomski prostor evropskog bloka našao se pod vođstvom Nemačke.

Sve je to pomoglo Nemačkoj da ostvari poziciju regionalnog hegemona, kaže Stiven Volt:

– Nemačka poseduje enormnu ekonomsku moć i uticaj u Evropi. Nemačka ekonomija je veća od ruske, koja nije veća od italijanske ili kanadske. Međutim, Nemačkoj nedostaju značajnije adekvatne oružane snage, preduslov za status globalne sile. Nemci su u proteklih 25 godina dozvolili da im vojska atrofira, prvenstveno se oslanjajući na američku zaštitu – ističe Volt.

Rusija, naslednica Sovjetskog Saveza, koja poseduje nuklearno oružje i pretenduje na status supersile, nije dostigla taj nivo, smatra Volt. On veruje da je Rusija primer suprotan Nemačkoj. Poseduje snažno oružje, ali ne i ekonomsku osnovu za status globalnog aktera:

– Rusija ima uticaj blizu svojih granica, kao na primer u Siriji, u kojoj je uspela da ostvari ograničene ciljeve. Ali, šire gledano Moskva sa teškoćom nameće svoju volju čak u svom najbližem susedstvu, kao što je Ukrajina.

Prema Voltu, Amerika bi trebalo da nađe put ka normalizaciji odnosa sa Rusijom. To bi, pre svega, pomoglo da se Moskva udalji od Pekinga, umesto daljeg podsticanja njihovog udruživanja protiv SAD.

2 COMMENTS

  1. Kasno je za popravljanje odnosa. Nije ih trebalo kvariti. Svaka popravka je skupa, pa i ova. To zna svaki zidar, ali ne i kauboj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here