Rusija i Ukrajina neće postići dogovor oko gasa ukoliko Kijev nastavi da zahteva isplatu kompenzacija prema kojekakvim sudskim odlukama, izjavio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

„Ništa od dogovora neće biti. Nemoguće je dogovarati se i istovremeno zahtevati pare prema kojekakvim sudskim odlukama. Želeli oni to ili ne, potrebno je postići dogovor na obostrano zadovoljstvo“, istakao je ruski premijer.

Medvedev je takođe rekao i da cena ruskog gasa za Ukrajinu može biti niža, ali da Rusiju ne treba uslovljavati povećanjima tarifa za tranzit.

„Jasno nam je da Ukrajina dobija ruski gas, doduše iz reversa, što ispada daleko skuplje nego što bi trebalo da bude. Razgovarali smo o tome sa ukrajinskom stranom na više nivoa. Cena može biti niža“, dodao je on.Medvedev je naglasio i da je najvažnije dogovarati se, a to znači ne primoravati nijednu stranu ni na šta.

Podsetimo, ugovor između Rusije i Ukrajine o tranzitu gasa ističe krajem godine, a trenutno se vode pregovori između Moskve, Kijeva i Evropske komisije o mogućem produžetku.

1 COMMENT

  1. Ne moze svako ni glup da bude. Ko se drzi za slamku, treba da je svakom zahvalan ko pruza iskrenu pomoc a ne da uslovljava. Hteli su da nabavljaju gas preko zapada i da se svete Rusima. Sad bi da ucenjuju i uslovljavaju. Rusi treba da ih otkace ili da ih podele, ali zapadno od Kijeva. I kad prvi zapadni vojnik ili oruzje udje u Ukrajinu, reagovati preventivno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here