Tanjug/AP

Prvi rezultati istrage pada aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti ukazuju na to da je letelica gađana protivvazduhoplovnom raketom sa teritorije Ukrajine, saopštio je Istražni komitet Rusije.

“Sprovodi se kompleks istražnih radnji u cilju identifikacije lica iz redova oružanih formacija Ukrajine, umešanih u izvršenje ovog terorističkog akta”, precizirano je u saopštenju.

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak zbog obaranja aviona na osnovu krivičnog dela koje se kvalifikuje kao teroristički akt. Takođe se dodaje da su pronađene crne kutije aviona i da su poslate na dešifrovanje.

“Za istragu tokom krivičnog postupka formirana je istražno-operativna grupa koju čine iskusni istražitelji, kriminolozi i stručnjaci. Tokom uviđaja na licu mesta pronađeni su ljudski ostaci i crne kutije aviona koji su poslati na dešifrovanje”, navodi Istražni komitet.

Oružane snage Ukrajine oborile su u sredu iznad teritorije Belgorodske oblasti ruski vojno-transportni avion Il-76 koji je prevozio ukrajinske zarobljenike na razmenu. U avionu su se nalazile 74 osobe: 65 ukrajinskih vojnika, šest članova posade i tri pripadnika vojne policije. Svi su poginuli.

Ministarstvo odbrane Rusije nazvalo je ovaj incident terorističkim napadom i naglasilo da je Kijev znao za transport zarobljenika za razmenu, koja je trebalo da se obavi na kontrolnom punktu Kolotilovka, i napao je avion kako bi optužio Moskvu za ubijanje ukrajinskih vojnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here