EPA/Kimamasa Mayama

Rusija je upozorila Japan o posledicama zbog predaje američkih raketa za protivvazduhoplovne sisteme “patriot”, koji mogu da se nađu u Ukrajini, izjavio je v.d. direktora trećeg departmana za Aziju Ministarstva inostranih poslova Rusije Sergej Žestki.

– Kada je u decembru 2023. godine administracija Fumija Kišide zakonski ublažila nacionalne propise o izvozu vojnih proizvoda, kako bi isporučila rakete Americi koje su proizvedene u zemlji po licenci za “patriot”, Japan je bio direktno upozoren preko ambasadora u Moskvi Akire Mutoa, da ne sumnjamo da je krajnji korisnik – kijevski režim – rekao je Žestki.

Diplomata je naveo da će Rusija oceniti isporuku oružja Kijevu kao saučesništvo u kijevskim zločinima. Osim toga, u Ministarstvu inostranih poslova Rusije su pozvali japanskog ambasadora kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini.

Bela kuća je krajem decembra potvrdila da je Tokio odlučio da Sjedinjenim Američkim Državama preda rakete, izjavivši da će to omogućiti veću bezbednost Japana kao i učvršćivanje mira i stabilnosti u Indijsko-pacifičkom regionu.

Japanska ambasada je posle sastanka ambasadora Akire Mutoa sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Andrejem Rudenkom potvrdila da rakete koje se isporučuju Vašingtonu neće biti korišćene u Ukrajini.

3 COMMENTS

    • Ima. Sjeverna Koreja, Eritrea, Bjelorusija, Srbija. Hihi. Sve same ekonomske sile. I naravno diktature.

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here