Youtube
Ruski vojnici na Arktiku

Rusija će uskoro rasporediti svoje najnovije haubice u Severni vojni okrug koji se graniči sa Finskom i Norveškom, rekao je čelnik državnog odbrambenog konglomerata Rostec.

– Testiranje novih samohodnih artiljerijskih jedinica završeno je i njihova masovna proizvodnja je već započela – rekao je Sergej Čemezov, čelnik Rosteca u intervjuu državnoj novinskoj agenciji RIA.

Dodao je da će prva pilot serija biti isporučena do kraja 2023. godine.

– Mislim da će se tamo (u Severnom vojnom okrugu) uskoro pojaviti, budući da su haubice ove klase potrebne kako bi osigurale prednost nad zapadnim artijerijskim modelima u pogledu dometa paljbe – rekao je Čemezov.

“Već raspoređene u Ukrajini”

Ruski predsednik Vladimir Putin je 2021. promenio status ruske Severne flote, čija je zona odgovornosti bila uglavnom ruski Arktik, u Severnu vojnu oblast, uključivši u nju i region Murmansk, koji se graniči sa Finskom i Norveškom.

Od pokretanja sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Moskva je optužila “kolektivni Zapad” za insceniranje posredničkog rata sa Rusijom i upozorila da će Moskva izgraditi snage na svojim zapadnim granicama nakon pristupanja Finske NATO predvođenim SAD.

Ranije u decembru, ruska državna novinska agencija Tass izvestila je da su navedene haubice već raspoređene na bojno polje u Ukrajini.

Haubice dometa do 70 kilometara opremljene su modernim topom 2A88 kalibra 152 mm sa brzinom paljbe većom od 10 udara u minutu, kao i modernim sistemom za automatizaciju procesa navođenje oružja, izbor cilja i navigacija, navodi Tass.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here