Rusija: Šta će protivraketni štit SAD u Rumuniji?

0

On je dodao da Moskva i dalje ima "ozbiljna pitanja o istinskoj nameni američke protivraketne odbrane u Rumuniji".

 

Nesterenko je na brifingu u Moskvi rekao da to što je Rusija o namerama SAD da instalira elemente protivraketne odbrane u Rumuniji saznala iz medija, a ne od partnera u Vašingtonu, ne odgovara predstavama Moskve o ravnopravnoj saradnji u toj oblasti.
 

"Naravno, nas zabrinjava to što o principijelno važnim odlukama o protivraketnom prisustvu SAD u Evropi saznajemo ne od naših zvaničnih partnera u Vašingtonu i Bukureštu, već iz medija", rekao je on, preneo je Itar-Tass.

Zabrinutost u Moskvi zbog protivraketnog štita SAD

Podsećajući da je tek počeo zajednički rad Moskve i Vašingtona na procenama raketnih pretnji, što se radi i u okviru NATO-a, Nesterenko je rekao da Rusija i dalje ima "ozbiljna pitanja o istinskoj nameni američke protivraketne odbrane u Rumuniji".

 

Govoreći o budućoj strateškoj koncepciji NATO-a, predstavnik ruskog MIP-a je rekao da Moskva računa da će u njoj biti uzete u obzir zabrinutosti i stavovi Rusije.

 

"Nas ne može da se ne tiče u kom pravcu će krenuti procesi njegovoe reforme", rekao je Nesterenko, dodajući da to kakav će NATO postati u budućnosti dotiče interese Rusije i da će se odraziti na čitavu evroatlantsku bezbednost.

 

Predstavnik zvanične Moskve je ponovio da u Moskvi izazivaju ozbiljnu zabrinutost pokušaji da se NATO-u pridodaju globalne funkcije, približavanje vojne infrastrukture

Alijasne ruskim granicama, kao i razrada novih scenarija angažovanja potencijala NATO mimo međunarodnog prava u oblastima kao što su energetska bezbednost, zaštita kibernetičkog prostora i promena klime na Arktiku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here