EPA-EFE
Talibani u Kabulu

Ruski ambasador u Avganistanu Dmitrij Žirnov pohvalio je ponašanje talibana i navodi da su militanti, koji su u Rusiji još zvanično na listi terorističkih organizacija, učinili Kabul mnogo bezbednijim u prvih 24 časa nego što su to činile prethodne vlasti.

Žirnov je u razgovoru sa radio-stanicu “Eho Moskve” izjavio da je impresioniran dosadašnjim ponašanjem talibana i njihov pristup je opisao kao “dobar, pozitivan i poslovan”.

– Situacija u Kabulu je mirna i dobra. Sadašnja situacija u Kabulu je mnogo bolja nego tokom administracije predsednika Ašrafa Ganija. Juče se režim raspao kao kula od karata. Postoji osećaj nemira, vakuuma vlasti i lopovi su izašli na ulice – naveo je on.

Gani koji je pobegao iz Avganistana rekao je da time želi da spreči krvoproliće.

Prema rečima Žirnova, prvobitno su nenaoružani talibani ušli u Kabul i od lokalnih i američkih snaga zatražili da predaju oružje. On je istakao da su naoružane talibanske jedinice ušle kasnije kada je Gani pobegao i uveden je policijski čas.

On je naveo da su talibani preuzeli kontrolu nad obezbeđenjem ruske Ambasade koja ima više od 100 službenika. Žirnov dodaje da su škole u Kabulu, uključujući i one za devojčice, ponovo počele da drže nastavu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here