Ruski genije odbio američko milionče

0

 

Perelman (44), smatran jednim od najpametnijih ljudi današnjice, rekao je da ne želi da primi nagradu jer mu nije potreban novac.

 

“Ništa mi nije mi potrebno. Ja imam sve što želim”, rekao je Rus koji živi u siromaštvu.

 

Njegovi susedi su rekli da on živi u malom starom stanu gde se nalazi samo sto, stolica i krevet sa prljavim dušekom, koje su ostvaili prethodni vlasnici stana.

 

Perelman je prošle nedelje proglašen dobitnikom nagrade od milion dolara, koju je ponudio "Clay Mathematics Institute" iz Kembridža u Masačusetsu, za rešavanje problema koji je čitav vek zbunjivao matematičare širom sveta.

Pre četiri godine, nakon što je poslao svoje rešenje Poenkareove hipoteze, Perelman se nije pojavio na dodeli prestižne nagrade od Međunarodnog matematičkog saveza u Madridu.

“Ne interesuje me novac, ni slava. Ne želim da me izlažu javnosti kao životinje u zoološkom vrtu. Ja nisam heroj matematike. Čak nisam ni toliko uspešan da bi svi gledali u mene”, izjavio je tada doktor Perelman.

Perelman, koji je radio kao istraživač u Steklov institutu u Sankt Peterburgu, 2003. godine je počeo da šalje svoje predloge rešenja Poenkareove hipoteze, jedne od sedam zagonetki za koju je CMI ponudio nagradu.

 

Nakon brojnih ozbiljnih testova dokazano je da je Grigori Perelman bio u pravu.

Poenkareova hipoteza, zagonetka stara više od 100 godina predstavlja topološki problem prema kome je svaki trodimenzionalni prostor koji je bez rupa, povezan i konačan, zapravo ekvivalentan razvučenoj sferi.

 

Perelmanovo rešenje je nastalo na osnovu programa matematičara Ričarda Hamiltona.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here