Ruski kamioni otišli, pitanja ostaju, pomoć i dalje potrebna

0

Kamioni su se vratili u Rusiju, ostaje nejasno šta je ruski konvoj zapravo isporučio
 

Uoči očekivanog sastanka u utorak predsednika Rusije i Ukrajine, nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je u subotu u Kijevu s ukrajinskim zvaničnicima i izrazila nadu u mirno rešenje sukoba koji je odneo više od 2.000 života.

 

Rusija je u petak jednostrano poslala stotine kamiona pomoći u Ukrajini preko ganice pod kontrolom pobunjenika, rekavši da je izgubila strpljenje zbog odugovlačenja Ukrajine da ih pregleda, što je Ukrajina odmah nazvala invazijom.

 

Do sredine popodneva u subotu, svi kamioni su se vratili u Rusiju, rekao je novinarima u ruskom gradu Donjecku Pol Pikar iz Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi. Jedan ruski zvaničnik je rekao da je u konvoju bilo 227 vozila.

 

227 ruskih kamiona se vratilo kući

 

Izveštač agencije AP sa ukrajinske strane granice je video da je 40 belih šplepera otišlo prazno. Rusija je saopštila da su kamioni dovezli samo hranu, vodu, generatore i vreće za spavanje teško pogođenom uporištu pobunjenika, Lugansku.

 

Ukrajina i drugi, uključujući SAD, Evropsku uniju i NATO, osudili su ruski potez kao kršenje suvereniteta Ukrajine. Kijev i zapadne zemlje su aludirali da konvoj može da prokrijumčari pojačanje za pro-ruske separatiste koji se bore s vladinim snagama.

 

Ostalo je nejasno šta je ruski konvoj zapravo isporučio jer je stigao u petak kasno uveče, a svi kamioni su istivareni za samo nekoliko sati što je veliki posao posebno u ratnoj zoni. Novinari AP koji su pratili konvoj, rekli su u petak da je buka iz tovarnog prostora kamiona ukazivala da kada su dolazili, nisu bili u potpunosti natovareni.


 

NATO besni zbog ruskog konvoja u Ukrajini

 

U selima i gradovima koje su oslobodile ukrajinski snage od pobunjenika, potrebno je znatno više od pomoći koja stiže od vlade i međunarodnih donatora, ali to sve nije dovoljno.

 

Stanovnici grada Slovjanska koji je nedeljama bio pod opsadom pre nego što su ga pobunjenici napustili jula, mesecima su bili između vladinih snaga i separatista, a sada su uglavnom prepušteni sami sebi, posle razornih artiljerijskih borbi.

 

Redovi izgorelih kuća na severnim obodima Slovjanska stoje kao podsetnik na borbe. Neki od vlasnika su u subotu čistili delimično oštećene ili potpuno ugljenisane kuće. Malo ih je izgledalo uvereno da će biti u stanju da ih uskoro poprave.

 

Rusija: Više nećemo čekati! Ode konvoj za Lugansk

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here