EPA/Alexei Dancihev
Vladimir Putin

Rusija tvrdi da ima najveći nuklearni arsenal na svetu i ne boji se da ga iskoristi. Međutim, Moskvi više niko veruje.

Tvrdnja da Rusija ima najveći nuklearni arsenal ponavlja se već godinama, a najviši ruski zvaničnici od početka rata u Ukrajini više puta su direktno ili indirektno zapretili Zapadu tim oružjem.

Ali, kako piše Jutarnji list, Moskva je proteklih meseci iznela toliko neistina zaredom da je dugoročni kredibilitet vladajućih u Rusiji trajno narušen.

S druge strane, zapadne države sve više testiraju i ruske crvene linije slanjem sve naprednije i sofisticiranije vojne opreme u Ukrajinu, za koju je Moskva u prvim danima rata tvrdila da bi njena isporuka bila protumačena kao objava rata zapadnih sila. Ali ni to se nije ostvarilo.

Dakle, sada se postavlja pitanje – ima li Rusija uopšte najveći nuklearni arsenal na svetu ili se radi o samo još jednoj laži Kremlja?

Prema analizi Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), jedne od vodećih svetskih institucija koja prati trendove u nuklearnom naoružanju, Ruska Federacija u svom inventaru ima ukupno 5.977 bojevih glava raznih vrsta i veličina, ali taj broj uključuje i starije, “penzionisane” bojeve glave koje zapravo čekaju demontažu i prenamenu, iako bi se, uz dosta truda, verovatno mogle ponovno osposobiti za upotrebu.

Ruske oružane snage tako zapravo raspolažu sa zalihom od 4.477 iskoristivih bojevih glava. Većina tog oružja je u skladištima i smatra se rezervom – oko 2.889, koje se nalazi u skladištima i ne može se iskoristiti bez složenih priprema.

Samo 1.588 bojevih glava je operativno, dakle već se nalaze u interkontinentalnim balističkim projektilima u silosima, podmornicama ili na mobilnim lansirnim rampama ili u vidu bombi ili raketa pohranjenih u avionskim bazama, kojima bi se mogli naoružati ruski bombarderi ili lovački avioni.

Tu se primarno radi o “strateškim” bojevim glavama, dakle oružju koje je namenjeno isključivo za masovno uništenje, a ne za ograničenu taktičku primenu na terenu. Većina taktičkog oružja – oko 1.900 komada – svodi se na bombe, krstareće rakete kratkog i srednjeg dometa, torpeda i balističke projektile vazduh–zemlja. Sva ta oružja nalaze se u skladištima i deo su navedene rezerve.

Dakle, kada Kremlj tvrdi da Rusija ima najveći nuklearni arsenal na svetu, ta je tvrdnja u startu tek delimično tačna, piše dalje Jutarnji list, dodajući da kada se broje samo operativne bojeve glave, one koje su spremne za korišćenje u kratkom roku i realno bi mogle biti iskorišćene u slučaju iznenadnog početka potpunog nuklearnog rata, Sjedinjene Države zapravo raspolažu većim arsenalom.

SAD imaju ukupno 1.744 operativne bojeve glave, dodatne 1.964 u rezervi te ukupni inventar od 5.428 bojevih glava.

2 COMMENTS

  1. To bi trebalo da nas pomiri? Kakve veze imato, dali imaju dovoljno, da sprže svet jednom ili deset puta?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here