wikipedia.org/Matthew D. Williams
Razarač američke mornarice (Foto: Arhiva)

Sjedinjene Američke Države vide Ukrajinu kao odskočni aerodrom za svoje oružane snage na Crnom moru, izjavio je poslanik Državne dume Rusije sa Krima Ruslan Balbek.

– Ukrajina može da postane takozvani odskočni aerodrom američkih oružanih snaga na Crnom moru, koji se može koristiti za baziranje brodova i aviona u regionu – rekao je Balbek za Sputnjik.

Poslanik smatra da bi, u slučaju sukoba, baze mirno mogli da napuste, ili ostave, i to bez borbe i bez žaljenja.

– Uostalom, kako pokazuje praksa iz proteklih godina, Sjedinjene Američke Države i saveznici pokušavaju da, što je moguće više, zaobilaze Krimsko poluostrvo, tako da oni više neće biti prva violina u blizini naših granica – objasnio je on.

Balbek je naglasio da izgradnja novih američkih pomorskih baza neće obezbediti američku dominaciju u crnomorskom regionu.

U severozapadnom delu Crnog mora ovih dana održavaju se međunarodne pomorske vojne vežbe „Si briz 2019“, koje će se završiti 12. jula. Vežbe se odvijaju na moru i kopnu, u vazduhu i pod vodom. U njima učestvuje vazduhoplovstvo i mornarica zemalja NATO, kao i njihovih saveznika, uključujući Ukrajinu i Gruziju. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je da je održavanje ukrajinsko-američkih vežbi opasna ideja, dodajući da će se prema tome odnositi na odgovarajući način.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here