EPA-EFE/Belarusan defence ministry

Ruski vojni piloti oborili su ukrajinski MiG-29 tokom borbe u vazduhu u oblasti Slavjanska, dok su u oblasti naselja Petrovsko u LNR oborene dve taktičke rakete „Točka-U“, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Prema njegovim rečima, ruska sredstva protivvazdušne odbrane su u protekla 24 sata uništila 10 ukrajinskih bespilotnih letelica u Harkovskoj, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, kao i u rejonu Luganska.

Operativno-taktička avijacija Rusije likvidirala je 160 pripadnika ukrajinskih snaga, uništeno je 27 uporišta, oblasti koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike Ukrajine, kao i skladište raketno-artiljerijskog naoružanja i municije u oblasti naselja Černovo u Zaporoškoj oblasti, rekao je general-major Igor Konašenkov.

On je dodao da je ruska vojna avijacija u protekla 24 sata visokopreciznim raketama pogodila 38 vojnih objekata Ukrajine. Uništen je vazdušni raketni kompleks „Osa AKM“ i jedan višecevni raketni bacač u oblasti Arhangelovke.

Konašenkov je, takođe, rekao da je od početka ruske specijalne vojne operacije uništeno 146 ukrajinskih aviona, 112 helikoptera, 683 bespilotne letelice, 281 protivvazdušni raketni kompleks, 2.756 tenkova i drugih borbenih okolpnih mašina, 316 višecevnih bacača raketa, 1.234 jedinice poljske artiljerije i minobacača, kao i 2.563 jedinice specijalne vojne automobilske tehnike.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine.

On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koje kijevski režim već osam godina izlaže maltretiranju i vrši genocid nad njima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne izvodi nikakve napade na gradove Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here