Šabić: Trag javnog novca mora biti jasan

0

Decenijsko iskustvo pomoglo da se ostvari veliki napredak: Rodoljub Šabić

 

Šabić je na skupu u Beogradu posvećenom 28. decembru – međunarodnom Danu prava javnosti da zna, ocenio da je od 2004. godine kada je u Srbiji uspostavljena institucija Poverenika ostvaren ozbiljan pomak u toj oblasti.

 

"Sada već imamo decenijsko iskustvo o oblasti informacija od javnog značaja u odnosu na početak. Napredak se ogleda u hiljadama zahteva za informacije od javnog značaja i nizom mogućnosti koje nam danas stoje na raspolaganju da do tih informacija dođemo", rekao je on.

 

Prema njegovim rečima, najveći broj žalbi građana u vezi je sa informacijama o trošenju javnih sredstava u državnim preduzećima u kojima je najviše para.

 

"I pored svih pomaka mi danas moramo ući u fazu u kojoj je nesporna obaveza vlasti da sve informacije od javnog značaja učini dostupnim. Uvek ponavljam državnim funkcionerima i direktorima javnih preduzeća koji nekad nisu ni krivi ukoliko dođe do problema u komunikaciji oko tih informacija, da svako odlaganje objavljivanja istih (informacija), pothranjuje sumnju", istakao je Šabić.

 

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da je uvođenje dostupnosti informacija od javnog značaja suštinski promenilo odnos građana i vlasti Srbije.

 

"Nema tog prava koje je toliko suštinski promenilo demokratsko tkivo Srbije kao pravo građana da znaju šta i kako se radi u organima vlasti", naveo je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here