Sabor srpskog zalogaja

0

Hranu su spremale vredne članice kola srpskih sestara "Kraljica Aleksandra" i volonteri, a majstori za roštilj i ražanj pokazali su svoje umeće u pripremanju ćevapa i jagnjećeg i prasećeg pečenja. Specijalna poslastica bio je vo na ražnju, dar Duleta Lazića, u pripremi ekipe iz Vindzora; potrajao je do sumraka u subotu.

Bračni par Dejana i Rade sa dvoje dece u subotu su došli na ručak na festival. Deca su jela ćevape, a odrasli jagnjeće pečenje.

– Sve je bilo stvarno ukusno, deca su uživala na igralištu na crkvenom imanju, a mi u razgovoru sa poznanicima koje smo sretali. Došli smo zbog hrane, čuli smo za festival od prijatelja. Jedina zamerka je što se dugo čekalo u redu. Bilo je puno ljudi, nije lako bilo to sve poslužiti, ali ipak je negde malo zapinjalo. No, nije nam to pokvarilo raspoloženje – ispričala nam je Dejana.
 

Darodavci

Na meniju su se, uz vola na ražnju, praseće i jagnjeće pečenje i ćevape, našli i prebranac, podvarak sa suvim mesom, gulaš, pita, salate od kupusa i krompira, proja, palačinke, baklave, tulumbe i sitni kolači. Brojni sponzori (četrdesetak njih) podržali su ovaj festival hrane. Rodžal Meats, Birdsedže, Modular Home Additions LTD, Pirlitor, Scott Funeral Home-Mississauga chapel i Golijska Aronia Inc. najveći su darodavci.

Ljubinko Nikolić, jedan od stotinjak volontera koji su radili zajedno sa članovima uprave CŠO, članovima crkvenog hora i Kola srpskih sestara kaže da je dosta truda, vremena i rada uloženo u organizaciju, ali da je zato festival uspeo.

– Meni je bilo jako lepo, a i vreme nas je poslužilo, imali smo sreće i zaista je zadovoljstvo videti da se veliki trud i rad isplatio.

Kada su rukovodstvo i članovi CŠO odlučili da organizuju ovaj festival, prema rečima Jove Miskina potpredsednika CŠO i glavnog koordinatora događaja, rukovodili su se željom da se na crkvenom imanju okupi narod oko slasnog zalogaja i zarad druženja; vodila ih je i namera da i drugi narodi i pripadnici drugih etničkih zajednica probaju ukusna jela koja se u srpskoj kuhinji najviše vole i cene, te da se na ovakav način skupe sredstva za funkcionisanje i aktivnosti CŠO Sveti Sava i crkve Sabora srpskih svetitelja.

– Mislim da smo sva tri cilja ispunili i zaista smo zadovoljni. Jeste, isporuka hrane je mogla da bude brža i da se redovi brže kreću, to nam je nauk za sledeći put, da se još bolje organizujemo.

Miskin navodi i činjenicu da su volonteri odradili ogroman posao: jedan deo njih je bio pripremljen za događaj, ali jedan deo se spontano prijavio "i drago nam je bilo da vidimo da je njima bilo bitno to što su pomagali".

 

Porodično okupljanje

Narod je dolazio sa decom, čitave porodice uključujući i bake i deke stizale su na crkveno imanje, bilo je mnogo mladog sveta, svirali su "Peta dimenzija" i "Partdž bend", i kolo se igralo, ali se sve, ipak, vrtelo oko hrane. U dugim redovima, strpljivo se čekalo na ukusan zalogaj. U subotu između podneva i 16 sati po podne, po procenama organizatora, bar trećina onih koji su došli da probaju specijalitete bili su Kanađani različitog etničkog porekla.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here