Lična arhiva
Uz đake i brojniparohijani: Služba na Savindan

U hramu Svetog Arhangela Mihaila u Hamburgu tradicionalno se na Savindan okupljaju đaci Dopunske nastave koju organizuje Ministarsvo prosvete Srbije, da bi uskliknuli svom prvom učitetelju.

Starešina hrama Siniša Vujasinović je služio zajedno sa ocem Aleksom Milinkovićem i ocem Milutinom Marićem, a crkva je bila puna đaka, njihovih roditelja, rođaka, prijatelja i drugih parohijana.

Hvali svoje učenike: Tatjana Filipović

Posle osvećenja slavskih znamenja, koje je pripremila popadija Darija Marić, zaorila se Svetosavska himna. O značaju Svetog Save za srpsko prosvetiteljstvo, kulturu i tradiciju je besedio otac Marić, a istakao je i značaj okupljanja i saborovanja.

Đaci su, na radost prisutnih, izveli raznovrstan i bogat program posvećen detinjstvu i odrastanju Rastka Nemanjića, duhovnom životu i prosvetiteljskom radu Svetog Save.

U programu učestvovalo više desetina mališana

Program je pripremila profesorka Tatjana Filipović. Na kraju svečane akademije podelila je svoje zadovoljstvo sa nama.

– Moji đaci su izražajnim kazivanjem pesama i priča, nadahnutim pevanjem i sviranjem izazvali najlepše emocije kod publike. Za najmlađe učenike prvo učešće na ovakvoj svečanosti biće nezaboravan doživljaj.

Jelena Makočević

Svoje zadovoljstvo zbog učešća svoje dece u svečanom programu izrazili su i mnogi drugi roditelji, a Tijana Živković Makočević, majka Jelene Makočević, je posebno zahvalila profesorki Tatjani za trud i odličnu organizaciju ove važne svečanosti.

Posle jednočasovne akademije sva prisutna deca su darovana paketićima, a slavlje je nastavljeno uz trpezu koju su pripremili roditelji đaka.

Vole školu: Sara i Sofia Bogičević

Stopama roditelja

Sara i Sofia Bogičević su istinski uživale i veoma su se trudile da što bolje nauče pesme o Svetom Savi. Njihova majka Milica kaže da se raduju svakom odlasku u školu, učenju i druženju sa drugom decom.

– Kao roditelji suprug i ja smo ponosni što su one bile deo ove priredbe, kao što smo i mi nekada bili učesnici ovakvih priredbi kada smo bili đaci u Srbiji.

Prvi put recitovali: Mateja i Pavle Milanović

Duh matice

Mateja i Petar Milovanović su ove godine prvi put učestvovali u programu, a time je ponosna njihova majka Emina.

– Osećaj koji se javlja dok slušate decu, koja su rođena i odrastaju u Nemačkoj, kako recituju na maternjem jeziku je neverovatan. Dopunska škola na srpskom jeziku donosi deci duh Srbije, srpskog jezika i kulture. Ono što je možda još bitnije je da deca istih korena, kroz školske aktivnosti, stvaraju buduću srpsku zajednicu u Hamburgu – rekla nam je Emina Milovanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here