Sačuvana uspomena na mučenike

0

Dali su život za veru i otadžbinu: Parastos na parceli 93 kod krsta na Južnom groblju 

Ovaj logor bio je namenjen uglavnom Srbima oficirima i vojnicima Jugoslovenske vojske koji su zarobljeni tokom Drugog svetskog rata. Prema podacima Crvenog krsta i dokumentaciji, koju su oslobađanjem logora 6. aprila 1945. godine pronašli američki vojnici, u ovom logoru bilo je oko 3.000 srpskih oficira i vojnika.

Parastos na parceli 93 kod krsta na Južnom groblju, u prisustvu pedesetak naših ljudi iz Nirnberga i okoline, služili su nirnberški sveštenici protojereji Marinko Radmilo i Milorad Jovanović, arhimandrit Sergije iz manastira Rmanj i jerođakon Stefan Jugović iz Nirnberga. Prisustvovala je i grupa studenata Bogoslovskog fakulteta iz Minhena i Beograda. Ovom prilikom pročitana su imena 83 srpska oficira i vojnika koji su sahranjeni u ovom groblju. Arhimandrit Sergije je govorio o mučeništvu i žrtvi upokojenih za veru i otadžbinu i pohvalio odluku da se svake godine na Mali Vaskrs održi parastos na ovom mestu.
 

Pogača, žito i jaje

Popadija Zora Radmilo pripremila je pogaču, a žito Slavica Vučenović. Na svaku nadgrobnu ploču upokojenih srpskih oficira i vojnika stavljeno je po crveno vaskršnje jaje.

Parastosu je prisustvovao i Marsel Elijas iz Gradskog arhiva koji je takođe govorio o detaljima vezanim za ovaj oficirski logor. Sa njim će biti nastavljena saradnja i kontakti.

Kamene ploče sa njihovim imenima od mahovine i lišaja očistili su Petko Kokošar, Ilija Vučenović i Nikola Sladojević. Petko Kokošar želi da od železničkih šina kojima su dovoženi i odvoženi srpski ratni zarobljenici napravi krst koji bi obeležio mesto gde su sahranjena 83 srpska oficira i vojnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here