SAD + Avganistan = pljačka

0

Pino Arlaki

Pino Arlaki – italijanski liberal, član Evropskog parlamenta, bivši direktor Kancelarije UN za drogu i kriminal (UNDCP) i stručnjak za organizovani kriminal – smatra da su se milijardama vredna sredstva, namenjena ugroženima u Avganistanu, izgubila zbog korupcije, rasipanja i nelegalnog zadržavanja, u čemu su učestvovale strane vlade i međunarodne institucije, kao i zbog činjenice da su u veći deo korupcije bile umešane američke organizacije, preneo je Rojters.

"Bio sam iznenađen da postoji visok nivo korupcije kada je reč o međunarodnoj pomoći koja ide u Avganistan, što smatramo apsolutno nedopustivim", rekao je Arlaki na konferenciji za novinare u Evropskom parlamentu u Strazburu, nakon što je boravio u Avganistanu, jer je Evropski parlament od njega zatražio da izvesti Komitet za kontrolu budžeta o novoj strategiji pomoći EU za Avganistan.

Do avganistanskog naroda nije stiglo 70-80 odsto od 34 milijarde dolara pomoći, koja je u proteklih osam godina otišla u Avganistan posredstvom međunarodnih organizacija. Takođe su enormno koštale razne akcije koje su strane i međunarodne organizacije, kao i razne zemlje, izvele u Avganistanu uz pomoć lokalnih posrednika.

 

Monopol nad novcem?!

 

Arlaki je podržao zaključak donatorske konferencije o Avganistanu, održane u januaru u Londonu, da se mora obezbediti da bar 50 odsto pomoći bude kanalisano kroz avganistanske vladine institucije.

Sada se čak 80 odsto pomoći, uglavnom iz SAD, kanališe putem pet velikih preduzimača koji diktiraju troškove.

 

Preduzimači su zaradili "stratosferske sume", u proseku oko 300.000 dolara godišnje i to često za poslove koji nisu odrađeni, čak ni pokrenuti, naveo je Arlaki.

Arlaki je, pored ostalog, naveo da su neki programi raznih agencija UN, a posebno Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), koja je vodeća humanitarna agencija američke vlade, koštale tri do 10 puta više nego one u čijoj je izgradnji učestvovao italijanski kontigent u sastavu NATO snaga u Avganistanu i italijanske humanitarne agencije.

Arlaki je naveo primer obnove oko 680 škola u Avganistanu za šta je samo USAID izdvojio 58 miliona dolara i jedini poštovao stroge međunarodne građevinske principe (standard IBC), koristeći lokalni građevinski materijal, a ne skupe uvozne konstrukcije. Drugi to nisu.

 

Avganistanski vladini izvori, takođe, potvrđuju da postoji nelegalno odlivanje pomoći iz inostranstva. Tako, najmanje trećina sredstava za dostavu najraznovrsnije robe međunarodnim oružanim snagama u Avganistanu odlazi na plaćenje mita, za navodnu zaštitu ili u vidu "takse" za slobodan prolaz vozila.

Do 600 miliona dolara godišnje iz fondova za obnovu troši se na bezbednost, ističu izvori iz avganistanske vlade.

"Novac iz fondova za pomoć Avganistanu, koji bi trebalo da posluži za pružanje podrške osiromašenim civilima i poljoprivrednicima, završava u rukama gospodara rata, profitera i talibana", pisao je nedavno britanski list "Indipendent on sandej".

Zbog toga su predstavnici međunarodnih snaga u Avganistanu naložili da se sprovede istraga o dodeljivanju ugovora izvođačima radova i firmama zaduženim za logistiku.

 

Nepotizam

 

Među brojnim osobama koje kontrolišu privatne bezbednosne firme koje iskorišćavaju vrlo izdašne ugovore, nalaze se članovi uglednih avganistanskih porodica, među kojima i dva brata predsednika Hamida Karzaija i sin ministra odbrane.

Glavnokomandujući međunarodnih snaga u Avganistanu američki general Stenli Mekristal objavio je "rat" onima koji zarađuju milione dolara u "crnoj rupi" fondova za pomoć Avganistanu, naveo je "Indipendent on sandej".

 

On je, međutim, ubeđen da prevashodno avganistanska vlada mora da pridobije poverenje naroda i suzbije problem korupcije.

"Mi možemo da suzbijemo pobunu, možemo da porazimo pobunjeničke snage, ali ako nemamo efikasnu upravu, pouzdanu upravu, onda ne možemo da suzbijemo uzrok te pobune", istakao je američki general za Rojters.

I novi civilni predstavnik NATO u Kabulu Mark Sedvil kritikuje činjenicu da sredstva pomoći koja stižu u Avganistan ne idu preko zvaničnih insitucija, te svega 20 odsto zasta stigne onima kojma su namenjena.

Vodeći ljudi međunarodnih snaga u Avganistanu naglašavaju da je jedan od glavnih ciljeva međunarodnih snaga u ovoj zemlji da se pitanje korupcije postavi u prvi plan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here