EPA/Tatyana Zenkovich
Aleksandar Lukašenko

Sjedinjene Države već su dale zeleno svetlo Poljskoj da “šutnu” ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

To je izjavio beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, istakavši da iza neslaganja Poljske sa Ukrajinom stoji Amerika, kojoj je više dosta predsednika Vladimira Zelenskog.

– Mislite da samo Poljska danas vrši pritisak na tu jadnu Ukrajinu? Ne, već su dali zeleno svetlo iz inostranstva: treba da ‘šutnemo’ tog Zelenskog, dosta mu je. Sutra će biti izbori u Americi i niko više neće da obraća pažnju na njih – rekao je Lukašenko.

Lukašenko je pozvao na odbranu Belorusije, poručivši da se “ne zna šta se može očekivati od tih besnih poljskih političara”.

Poslednjih dana odnosi Kijeva i Varšave znatno su se zakomplikovali zbog embarga na ukrajinsko žito.

Evropska komisija je prošle nedelje odlučila da ne proširi ograničenja na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine na pet pograničnih zemalja Evropske unije, ali je Kijev obavezala da preduzme mere za kontrolu izvoza.

Nakon toga, vlasti u Slovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj objavile su da jednostrano produžavaju zabranu.

Međutim, nije puno prošlo, Bratislava je juče saopštila da će odustati od zabrane uvoza žitarica iz Ukrajine, čime će se povinovati zahtevima Evropske unije, preneo je “Fajnenšel tajms”, dok je Ukrajina pristala da licencira izvoz žitarica u Slovačku.

Ukrajina je zbog toga podnela žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) i zapretila da će uvesti embargo na isporuku poljoprivrednih proizvoda iz Poljske.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here