SAD: Na jelovnicima i kalorijske vrednosti

0

Uz cene će u jelovnicima uskoro biti upisivane i kalorije
 

Na taj način ugostitelji više neće moći da skrivaju koliko kalorija nude potrošačima, a potrošači neće moći da ignorišu podatke o unosu kalorija.

 

Prema novom zakonu, koji se odnosi na restorane koji posluju na 20 i više lokacija, ugostitelji su u obavezi da potrošačima pruže informacije o kalorijskom sadržaju obroka koje nude, da bi oni potom mogli da odluče koju vrstu hrane će naručiti.

 

"Nutritivni podaci istaknuti direktno na jelovniku pored naziva jela, umesto na pamfletu restorana, doprineće da potrošači jasno vide kalorijsku vrednost obroka kada donose odluku o tome šta će naručiti", izjavio je za AP senator Tom Harkin, predsedavajući Komiteta za zdravlje, obrazovanje, rad i penzije, koji je i pisao predlog zakona.

 

Ova odredba je pridodata zakonu o zdravstvu da bi se ujednačili propisi u toj oblasti, koji su do sada varirali od grada do grada.

Sju Hensli iz Nacionalnog saveza restorana kaže da će restorani na ovaj način bolje odgvoriti na potrebe svojih potrošača.

 

"Gomila propisa u različitim delovima zemlje je predstavljala zaista veliki izazov, a na ovaj način pružićemo (potrošačima) neophodne informacije", izjavila je ona.

 

Pojedina jela biće izostavljena sa kalorijske liste, uključujući specijalitete dana, koji se pojavljuju na jelovniku na 60 dana. Međutim, zakon će se odnositi i na automate u kojima se prodaju pića, grickalice i slatkiši na čijoj ambalaži se ne može vidljivo uočiti kalorijska vrednost.

 

Njujork je prvi grad u SAD koji je uveo obavezu isticanja kalorijske vrednosti obroka u restoranima, a posle njega to su učinili i Kalifornija, Sijetl i još poneki gradovi.

Prema rečima Margo Vuten, direktorke Centra za nauku i javni interes, ovo je prvi korak u borbi protiv gojaznosti.

 

"Kafa može imati do 20 do 800 kalorija, a hamburgeri od 250 do 1.000", istakla je ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here