SAD šalje Liberiji eksperimentalni lek protiv ebole

0

Epidemija ne jenjava, sve više mrtvih od ebole u Africi
 

"Bela kuća i američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrile su zahtev Liberije o slanju eksperimentalnog seruma za lečenje liberijskih lekara inficiranih ebolom", saopštile su kasno sinoć vlasti u Monroviji.

 

Stručnjaci SZO su podsetili na obavezu da se podele i prikupljaju podaci o bezbednosi i efikasnosti terapije.

 

"U uslovima epidemije i uz ispunjavanje određenih uslova, komitet SZO je postigao konsenzus, ocenivši da je etički da se ponudi eksperimentalna terapija čija efikasnost nije poznata, ali ni neželjeni efekti", navodi se u saopštenju SZO.

 

Predsednica Liberija Elen Džonson Sirlif zatražila je pre četiri dana od američkog kolege Baraka Obame i SZO slanje leka. SZO je juče iza zatvorenih vrata razmatrao to pitanje, a danas će saopštiti zaključke sa sednice stručnjaka za medicinsku etiku.

 

Zemlje pogođene ebolom zainteresovale su se poslednjih nekoliko dana za eksperimentalni lek "ZMapp", proizveden u jednoj privatnoj laboratoriji u SAD, a do sada nije testiran na ljudima. Taj serum je dat američkom lekaru koji je oboleo u Liberiji kao i španskom svešteniku takođe obolelom u Liberiji. Za sada nije saopšteno kako oni reaguju na lek.

 

Laboratorija Map Bio, koja je proizvela eksperimentalni lek u saradnji s jednom kanadskom kompanijom, navodi da se lek pravi na osnovu lista duvana i da je za sada teško proizvoditi velike količine leka. Lek je za sada uspešno testiran na majmunima.

 

Prema poslednjim podacima SZO, od ebole su umrle 1.013 osoba od 1.848 inficiranih u Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji. Od 9. avgusta registrovana su 52 nova smrtna slučaja – 29 u Liberiji, 17 u Sijera Leoneu i šest u Gvineji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here