pixabay.com

Sjedinjene Američke Države danas su kao najnoviji odgovor na napade Huta na trgovačke brodove u Crvenom moru, sankcionisale jednu osobu i tri menjačnice koje su pod sumnjom da olakšavaju protok iranske finansijske pomoći jemenskim Hutima.

Dve menjačnice koje su sankcionisane nalaze se u Jemenu, dok je treća u Turskoj, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD. Sankcije zamrzavaju svu američku imovinu koja pripada ciljanim entitetima i generalno zabranjuje Amerikancima da posluju sa sankcionisanima, prenosi Rojters.

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je da su mere usmerene protiv mreže preko koje finansijer sa sedištem u Iranu, Said al-Džamal, koga su SAD sankcionisale 2021. godine, obezbeđuje iranska sredstva Hutima.

U sankcije su uključeni menjačnica Al Aman, koja se nalazi u Turskoj, i menjačnica Nakbo, locirana u Sani, kojoj turska menjačnica šalje sredstva. Visoki zvaničnik kompanije Nakbo i predsednik Udruženja za menjanje valuta, Nabil Ali Ahmed al-Hadha, je takođe pod sankcijama SAD.

Menjačnica Al Ravda, kojom upravljaju Huti, sankcionisana je zbog pretvaranja sredstava poslatih sa računa Al-Hadha u Turskoj u jemenske rijale, navodi Ministarstvo finansija SAD.

Militantna grupa Huti izvode napade na komercijalne brodove u Crvenom moru, uz veliku štetu globalnoj trgovini, kao odgovor na ubistva civila u Pojasu Gaze, piše Rojters.

Sjedinjene Države predvode novu operaciju, pod imenom Operacija čuvar prosperiteta u pokušaju da se zaustavi targetiranje trgovačkih plovila, uz tvrdnju da Huti imaju podršku Irana, što Teheran negira.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here