SAD smanjuje broj vojnika u Avganistanu?

0

SAD planira da do početka sledeće godine smanji broj vojnika u Avganistanu na 9.800
 

"Zadržaćemo vojno prisustvo u Avganistanu nakon 2014. godine samo ukoliko avganistanska vlada potpiše Bilateralni bezbednosni sporazum (BSA)", rekao je novinarima neimenovani zvaničnik.

 

On je dodao da će, pod pretpostavkom da sporazum bude potpisan, početkom 2015. godine SAD imati 9.800 vojnika u različitim delovima Avganistana, zajedno sa NATO saveznicima i ostalim partnerima.

 

Prema njegovim rečima, godinu dana kasnije, krajem 2016. godine, američki vojnici bi bili povučeni, a u Kabulu bi radila američka Ambasada i Kancelarija za bezbednosnu pomoć, kao što je to bio slučaj u Iraku, navodi AFP.

 

U Avganistanu će, uz 9.800 američkih vojnika, biti i nekoliko hiljada NATO vojnika, pa će ukupna prisustvo NATO-a biti oko 12.000 vojnika početkom 2015. godine.

 

Ove međunarodne snage biće fokusirane na borbu protiv terorizma i obuku avganistanskih snaga bezbjednosti, ali neće vršiti borbene misije.

 

Do kraja 2016. SAD bi trebalo da ima manje od 1.000 pripadnika u Kabulu kao dio osoblja Kancelarije za bezbjednosnu pomoć, navodi AP.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here