Sajentolozi kažnjeni sa 600.000 evra

0

Sud u Parizu izrekao je juče članovima francuskog ogranka Sajentološke crkve novčanu kaznu za organizovanu prevaru u ukupnom iznosu od 600.000 evra.
Sud je, međutim, dozvolio grupi da nastavi da radi u Francuskoj uprkos zahtevu tužilaštva da se njihove aktivnosti zabrane. Premda se u francuskoj javnosti očekivalo da sud donese odluku o zabrani Sajentološke crkve, do toga nije došlo zbog zakona usvojenog u parlamentu neposredno pre početka suđenja prema kojem se neka organizacija, osuđena za prevaru, ne može kazniti raspuštanjem.
Pored novčanih kazni od 5.000 do 30.000 evra, sud je četvorici vođa grupe izrekao i uslovne kazne zatvora u trajanju od 10 meseci do dve godine. Postupak je pokrenut posle tužbe dva bivša pripadnika organizacije koji tvrde da su bili primorani da plate 21.000, odnosno 49.500 evra za tzv. "test ličnosti" i druge usluge koje predstavljaju deo verske nastave. Sajentolozi, koji se u Francuskoj zvanično tretiraju kao sekta, odbacili su optužbe za prevaru i najavili žalbu.
Sajentološka crkva, koju je pre 55 godina u Americi osnovao pisac naučne fantastike Ron Habard, ima različit status u Evropi. Tako je u Nemačkoj proglašena za neustavnu organizaciju, dok je u Španiji predloženo da se lokalni ogranak te organizacije unese u registar zvanično priznatih religija.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here