EPA/Jim Lo Scalzo
Donald Tramp

“Pobeda Džozefa Bajdena znači da svet može da odahne zato što je odbačena “autoritarna zadrtost” Donalda Trampa. Ishod izbora, međutim, izaziva zabrinutost zato što je Tramp osvojio 11 miliona glasova više nego 2016. godine. On je povećao podršku u zajednicama koje teško žive, gde je stopa nezaposlenosti i siromaštva visoka, a zdravstvena njega neadekvatna”, kaže senator Berni Sanders.

On smatra da demokrate moraju da pridobiju onaj segment radničke klase koji i dalje misli da Tramp brani njihove interese.

– Za predsednika koji neprestano laže, možda je Trampova najčudnija laž ta da su on i njegova administracija prijatelji radničke klase u našoj zemlji. Istina je da je Tramp doveo u svoju vladu više milijardera nego bilo koji predsednik u istoriji – piše Sanders.

On kaže da je Tramp dao velike poreske olakšice bogatašima i velikim korporacijama dok je predložio velike rezove u, na primer, oblastima obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Ipak, kako ističe senator iz Vermonta, određeni segment radničke klase i dalje veruje da je Tramp na njihovoj strani.

U vreme kada milioni Amerikanaca žive u strahu pošto su izgubili posao zbog nefer trgovinskih sporazuma i zarađuju manje nego pre 47 godina, pristalice su ga doživele kao snažnog borca.

– Koristio je rasizam, ksenofobiju i paranoju da ubedi ogroman deo američkog naroda da brine o njihovim potrebama, što ne može biti dalje od istine. Njegov jedini interes, od prvog dana, bio je Donald Tramp – ističe senator.

– Ako Demokratska stranka želi da izbegne gubitak miliona glasova u budućnosti, mora da pomogne radničkim porodicama naše zemlje koje su danas suočene sa najvećim ekonomskim očajem od Velike depresije. Demokrate moraju rečima i na delu pokazati koliko je Republikanska stranka nepoštena kada tvrdi da je stranka radničkih porodica – poručuje Sanders, koji je učestvovao u trci za demokratsku nominaciju za predsednika SAD.

U tom cilju, demokrate moraju smoći snage da se obračunaju sa moćnim specijalnim interesima koji su decenijama u ratu sa radničkom klasom u SAD, kaže Sanders.

– Mislim na Vol strit, farmaceutsku industriju, industriju zdravstvenog osiguranja, fosilnih goriva, vojnu, industriju privatnih zatvora, i mnoge profitabilne korporacije koje i dalje eksploatišu svoje zaposlene. Ako demokrate ne pokažu da će se suprotstaviti tim moćnim institucijama i agresivno se boriti za radničke porodice, pripremiće put za izbor nekog drugog desničarskog autokrate 2024. godine. A taj predsednik bi mogao biti gori čak od Trampa – zaključuje Sanders.

1 COMMENT

  1. Ta kako će se demokrate boriti sa tim specijalnim interesima kada su to njihovi najveći interesi!? To znači da oni treba da se bore protiv samih sebe! Rekao je tačno ono što je Tramp govorio a ovamo ga kritikuje!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here