EPA/Patrick Seeger
Premijer Mađarske Viktor Orban

Prvi put od početka ruskog rata protiv Ukrajine, SAD sankcionišu i jednog svog saveznika: Mađarsku. Orbanova vlada prkosno reaguje i želi da nastavi svoj kurs, piše DW.

Ukoliko se ovih dana baci pogled na provladine medije u Mađarskoj, neminovno se postavlja pitanje gde u Evropi zapravo besni rat i koja je država kriva. Ruska invazija na Ukrajinu nazvana je “ukrajinskom krizom”, a agresor su Sjedinjene Američke Države.

Amerika se ne smatra samo agresorom u Ukrajini, već i u Mađarskoj. Orbanovi mediji jednoglasno ponavljaju da SAD napadaju suverenitet Mađarske i hoće da je “na sliu uvuku u rat”. Tako glasno i jasno kao sada, nije se govorilo protiv SAD čak ni u kasnim godinama realsocijalističke diktature.

Sankcije savezniku

Aktuelni razlog za to je antiruski paket sankcija vlade SAD, koji je najavljen u sredu (12. aprila), koji pogađa i Mađarsku. Na meti ovih sankcija je rusko-mađarska Međunarodna investiciona banka (IIB) i njeno rukovodstvo, uključujući i mađarskog državljanina i zamenika šefa IIB Imrea Laslockog.

To samo po sebi nije presedan: SAD su poslednjih godina više puta sankcionisale političare i biznismene iz zemalja saveznica, uključujući Albaniju i Bugarsku. Na listama sankcija SAD stajali su i mađarski državljani, iako se njihova imena nisu spominjala.

Ali sada, sa Mađarskom, prvi put od početka ruskog rata protiv Ukrajine, sankcioniše se jedna članica NATO i EU. Jer IIB nije bilo kakva banka, već državna banka u kojoj Mađarska ima oko 25 odsto udela.

Mađarsko ministarstvo privrede je u četvrtak kasno popodne (13.04.) iznenada objavilo da će se Mađarska povući iz IIB. To je prva posledica sankcija koje su SAD uvele protiv mađarske vlade.

Ostaje da se vidi da li će to voditi ka dalekosežnijoj promeni kursa u spoljnoj politici Mađarske. Tokom sukoba sa SAD i EU, mađarski premijer Viktor Orban je obično pravio male korake unazad, ali nije suštinski menjao kurs.

IIB – mađarska “špijunska banka”

IIB je u Mađarskoj poznata i kao “špijunska banka”, jer njeno rukovodstvo dolazi iz okruženja ruske tajne službe FSB, dok šef IIB Nikolaj Kosov dolazi iz porodice oficira KGB.

Banka, čije je sedište 2019. prebačeno iz Moskve u Budimpeštu, igra važnu ulogu u rusko-mađarskim odnosima. Zamenik šefa IIB Laslocki je arhitekta i menadžer mađarske ekonomske politike u Rusiji i centralnoazijskim republikama.

Najniža tačka u odnosima

Ova sankcije SAD označavaju do sada najnižu tačku u zategnutim, a sada i otvoreno neprijateljskim odnosima između Mađarske i Sjedinjenih Država.

Mađarski premijer Viktor Orban nikada nije krio svoju antipatiju prema demokratama SAD i predsedniku Bajdenu i do danas je prijatelj i obožavalac republikanca Trampa.

Bio je prvi premijer iz EU koji je 2017. čestitao Trampu na izboru. A nedavno, povodom tužbe protiv bivšeg američkog predsednika SAD, Orban je na Tviteru napisao: “Nastavite da se borite, gospodine predsedniče! Mi smo uz vas, @realDonaldTrump!”

Doduše, Mađarska je do sada podržavala antiruske sankcije EU uz nekoliko izuzetaka, zbog kojih ju je Moskva nedavno označila kao “neprijateljsku zemlju”. Međutim, mađarski premijer Orban se više puta izjasnio za ukidanje sankcija. Orban je takođe više puta ponovio da se rat ne bi dogodio da je Donald Tramp i dalje predsednik SAD. On indirektno okrivljuje SAD pod predsednikom Bajdenom i “ratu naklonjenoj” EU za napad Rusije na Ukrajinu.

Mađarska je jedina zemlja EU koja još uvek zvanično održava prijateljske odnose sa Rusijom i koja do sada nije sasvim odlučno osudila rusku agresiju na Ukrajinu.

Zvaničnici SAD su više puta kritikovali stanje demokratije i vladavine prava u Mađarskoj, korupciju oko Orbana i izražavali zabrinutost zbog bliskih mađarsko-ruskih odnosa. To poslednje je sada verovatno bilo odlučujuće za uključivanje Mađarske u novi paket antiruskih sankcija.

U Mađarskoj se nastavlja oštra kampanja protiv SAD

Nakon što je u sredu kasno popodne (12. aprila) američki ambasador u Budimpešti Dejvid Presman najavio sankcije Mađarskoj, zvanične reakcije su izostale. Predstavnici Orbanove vladajuće partije Fides rekli su da će Mađarska braniti svoj suverenitet i da neće menjati svoj stav.

Sa druge strane, provladini mediji su nastavili oštru kampanju protiv SAD.

Tabloidni portal Origo objavio je naslov: “SAD ponovo razotkrivene: izdaju sve svoje saveznike i zabijaju im nož u leđa”.

A Žolt Bajer, poznati publicista i Orbanov prijatelj, Presmanu poručuje: “Umukni! Jesi razumeo?”.

5 COMMENTS

  1. Orban me najvise podseca na fasistu Hortija:
    Okupaciju Bačke, Baranje, Premomurja i Međimurja u Drugom svetskom ratu od 1941. do 1944. je izvršila Hortijeva Mađarska. I on bi to sutra odradio.Jer je madjarski nacionalista, ali u isto vreme oportunista: draga mu vlast.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here