Saradnik Eštonove kriv za haos na Kosovu!

0

Fernando Đentilini mora da snosi odgovornost za haos na Kosovu: Marija Bamije
 

Đentilini je uz Ketrin Ešton bio glavni posrednik u ime EU u dijalogu Beograd-Priština. Britanska tužiteljka Bamije kaže da je on odgovoran "zato što Euleksom upravlja Evropska služba za spoljno delovanje (EEAS)".

– U EEAS-u uvek nastoje da izbegnu odgovornost i kažu: Nismo mi, već je za to nadležan Savet ministara EU – napominje Marija Bamije, uz opasku da "niko ne preuzima dogovornost, a EEAS mora imati i transparentnost i mehanizam za uvid u svoje misije". Ona pita: "Kako ljudi na Kosovu mogu verovati Euleksovim zvaničnicima ako oni ne prestaju da lažu?"

 

Ugroženi svedoci

Bamije pita: "Kakvu nadu Specijalni istražni tim (o trgovini organima) može imati za garantovanje bezbednosti svedocima ako se Euleks ne promeni?" Ona misli na specijalni istražni tim Euleksa koji istražuje navode o ratnim zločinima koje su počinili kosovski političari, uključujući premijera Hašima Tačija. 

– Neki sudije i policajci (u Euleksu) koji su imali podršku država Evropske unije bili su prijemčiviji za iskušenja od drugih. Ova zemlja je korumpirana, sve što vidite na Kosovu je korupcija i ako dovedete (u Euleks) starije ljude iz siromašnih zemalja, ili zemalja gde je korupcija opšteproširena, mnogo su veći su izgledi da se oni povežu s ovdašnjim ljudima. Neću da kažem da su svi Italijani, svi Grci ili svi Rumuni loši, ali osoblje (u Euleksu) koje je iz nekih drugih delova Evrope možda je manje sklono tome – istakla je Bamije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here