Sarajevo i Željo čekaju kazne

0

U Fudbalskom savezu BiH odavno su izgubili bitku sa huliganima, što se potvrdilo i na nedeljnom sarajevskom derbiju, kada je meč na Grbavici između Željezničara i Sarajeva (1:2) trajao gotovo dva i po sata zbog divljanja navijača.

Neuslovna Grbavica
Neverovatno je da se na sarajevskoj Grbavici uopšte igraju takozvane utakmice visokog rizika. Ovaj stadion, koji je postao kultni još u bivšoj Jugoslaviji, sada je poprilično neuslovan za organizaciju meča na koji dolaze dve brojne suprotstavljene navijačke grupe. Kakav je haos vladao svedoči i podatak da su novinari, sa kompletnom opremom, ulazili na isti ulaz sa navijačima.
Željezničar se naknadno izvinio, ali u FS BiH će sigurno ozbiljno razmisliti o budućim sličnim događajima na ovom stadionu.

Kako to obično biva, u danima nakon ovakvog meča, više se priča o nemilim scenama van terena, nego o igri i rezultatu. U FS BiH sada nameravaju da uvedu novi sistem, kako bi se sprečilo nasilje. Ranija zabrana odlaska gostujućih navijača na utakmice je ukinuta, jer je bila diskriminišuća, a sada se razmišlja o "selektivnoj zabrani", odnosno da se kažnjavaju navijači koji su napravili izgrede, tako što će im biti uskraćena mogućnost da organizovano prisustvuju gostujućim utakmicama. Problem je, međutim, kako stvarno utvrditi ko je odgovoran.
– Ukoliko navijači nekog od klubova naprave problem treba im uvesti zabranu odlaska na gostovanja u određenom vremenskom periodu ili broju utakmica. Nema smisla kažnjavati one koji idu navijati, one koji ne prave probleme na stadionima. Uvek isti ljudi prave probleme. Čelnici klubova znaju koji su to ljudi, ali neće da se obračunaju sa njima – rekao je Milorad Lale, predsednik Komiteta za takmičenja u FS BiH.
Do kraja sedmice biće poznate i sankcije za oba kluba. S druge strane, fudbaleri Sarajeva, koje sa klupe predvodi Meho Kodro, ne zaslužuju da ostanu u drugom planu. Posle pet godina pobedili su velikog rivala na njegovom stadionu.
– Napravili smo dosta šansi, ali u završnici nismo bili koncentrisani. Ipak, na kraju je najvažnije to što smo postigli gol više od protivnika i dobili utakmicu. Bilo je veoma teško zbog čega je zadovoljstvo još veće – rekao je Krste Velkoski, strelac prvog gola na utakmici.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here