SAVET ADVOKAT

0

PITANjE: Dao sam otkaz jer sam našao bolje plaćen posao. U otkaznom roku sam se razboleo, a imao sam i povredu kolena.
Prema sadašnjoj situaciji neću biti u mogućnosti da započnem novi posao, kako je bilo predviđeno, 1. decembra. Kako da postupim, a da ne ostanem bez primanja i šta mogu učiniti da me novi gazda čeka dok ne ozdravim, pita M. D. iz Soloturna.

ODGOVOR: Pošto ste se razboleli u otkaznom roku, imate pravo na nadoknadu od kolektivnog zdravstvenog osiguranja (Krankentaggeldversicherung
), ukoliko je vaš poslodavac ovo osiguranje zaključio za svoje zaposlene. Od kolektivnog zdravstvenog osiguranja imate pravo da primate novčanu nadoknadu dok ste bolesni, to jest radno nesposobni, a maksimalno 720 dana. Visina novčane nadoknade iznosi po pravilu 80 odsto vaše mesečne plate. Da biste ostvarili ovo pravo, moraćete vašem poslodavcu da pošaljete potvrdu vašeg lekara da ste bolesni, a poslodavac će morati da vas prijavi kod kolektivnog zdravstvenog osiguranja.
Što se tiče povrede kolena, tu bi moralo da se ispita da li je uzrok povrede udes, da li ste zbog udesa radno nesposobni i u kom obimu. U ovom slučaju novčanu nadoknadu ostvarujete preko osiguranja za udes (SUVA). Ovo osiguranje je obavezno, tako da je vaš poslodavac morao da ga zaključi za svoje zaposlene. Kao i kod zdravstvenog i ovde novčana nadoknada iznosi 80 odsto vaše plate, ali za razliku od zdravstvenog osiguranja ovu nadoknadu dobijate već trećeg dana nakon udesa, dok kod zdravstvenog osiguranja novčanu nadoknadu od osiguranja dobijate tek nakon 30 dana od dana nastupanja bolesti. Prvih 30 dana koje ne pokriva kolektivno zdravstveno osiguranje bi u principu trebalo da nadoknadi vaš poslodavac.
Kao i kod zdravstvenog osiguranja, tako ćete i kod osiguranja za udes zahtev za novčanu naknadu morati da ostvarite putem vašeg poslodavca, koji SUVA osiguranju šalje prijavu vašeg slučaja. Novog poslodavca morate odmah da obavestite da ste radno nesposobni i zamolite ga da vam zadrži radno mesto dok ne ozdravite. Ta odluka je prepuštena njegovoj dobroj volji i nije obavezan da vam izađe u susret.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here