Tanjug
Spomenik Skenderbegu u Prištini

Svi predstavnici članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pozdravili su formiranje vlade u Prištini posle održanih izbora i pozvali na nastavak dijaloga sa Beogradom uz posredovanje Evropske unije.

Na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj situaciji na Kosovu i Metohiji, zamenik šefa ruske misije pri UN, Dmitrij Poljanski, na početku svog izlaganja je još jednom protestovao jer je tokom izlaganja kosovske predstavnice iza nje stajala zastava Kosova.

Poljanski je kosovske vlasti kritikovao zbog nedostatka konstruktivnog pristupa, ističući da je najvažnije da se što pre formira Zajednica srpskih opština. On je ukazao na važnost rada misije UN na KiM u, kako je rekao, ovim teškim okolnostima.

Rusija je protiv prijema Kosova u međunarodne organizacije, rekao je ruski diplomata, podsećajući da je Specijalni sud za zločine podigao optužnice protiv nekolicine visokih zvaničnika kosovskih vlasti i OVK.

Još jednom je zatražio da se pravdi privedu i kazne napadači na ruskog diplomatu, koga su kosovski policajci pre nekoliko godina pretukli na severu KiM. Poljanski je upozorio i na opasnost koja vreba od radikalnih islamista na KiM, kao i na napade na srpske verske i istorijske objekte.

Predstavnik Sjedinjenih Američkih Država Ričard Mils je rekao da su obećanja lidera Srbije i Kosova u Beloj kući iz septembra ojačala temelje za ekonomsku saradnju i razvoj. Istovremeno je pohvalio Kosovo zbog uspostavljanje odnosa sa Izraelom.

Francuski predstavnik Nikola de Rivijer rekao je da njegova zemlja podržava rad Unmika koji pomaže da se promovišu bezbednost i stabilnost, ojača vladavina zakona i poštovanje ljudskih prava na KiM i u regionu. On je poručio da Srbija i Kosovo imaju zajedničku evropsku budućnost, ističući da je EU njihov partner, donator i investitor broj jedan i pozvao obe strane da se “ponašaju kao Evropljani”.

Predstavnik Velike Britanije na sednici Saveta bezbednosti UN izjavio je da vlada Aljbina Kurtija ima priliku da napreduje u dijalogu sa Beogradom pod pokroviteljstvom EU. On je na sednici Saveta bezbednosti rekao da London podstiče Beograd i Prištinu da dođu do sveobuhvatnog sporazuma kojim će se normalizovati odnosi. Takođe je pozvao sve da se uzdrže od “zapaljivog jezika” koji ne doprinosi dobrim odnosima u regionu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime