Pixabay.com

Cvekla je korenasto povrće poznato po brojnim zdravstvenim dobrobitima.

Poznata je po svojoj jarkoj boji i zemljanom ukusu, a sve više stručnjaka tvrdi da bismo češće trebali da je konzumiramo u ishrani.

Jedna od njih je i nutricionistkinja Arkana Batra, koja je izdvojila nekoliko razloga zašto bi se baš cvekla trebala nalaziti na našem meniju.

Cvekla je bogata antioksidansima

Cvekla je snažan izvor antioksidansa, uključujući betalaine i betacijanin, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i neutralizuju slobodne radikale u telu. Ova jedinjenja igraju ključnu ulogu u smanjenju rizika od hroničnih bolesti.

“Osim toga, cvekla je prepuna hranjivih materija poput proteina, bakra, magnezijuma, ugljenih hidrata, vlakana, gvožđa i vitamina C”, objašnjava nutricionistkinja.

Cvekla je niskokalorično povrće

Za sve one koji paze na unos kalorija i žele da smršaju, cvekla je odličan dodatak ishrani. Cvekla ne sadrži puno kalorija, što je čini izvrsnom namirnicom koju možete uključiti u ishranu, prenosi Health Shots.

Poboljšava nivo energije

Cvekla je prirodni izvor hranjivih materija koje podižu energiju, uključujući ugljene hidrate, gvožđe i vitamin C.

Ove hranjive materije pomažu u obnavljanju zaliha energije i u borbi protiv umora, što ovo povrće čini izvrsnim izborom za one koji žele da podignu nivo energije na prirodan način.

Konzumacija cvekle utiče na anemiju

Anemija nastaje nedostatkom crvenih krvnih ćelija ili hemoglobina u krvi. Ovo stanje može dovesti do umora, slabosti i drugih zdravstvenih problema. Ako patite od anemije, možda biste trebali češće da jedete cveklu.

Ona je bogata gvođžem i folnom kiselinom, bitnim nutrijentima za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, što je čini odličnim dodatkom ishrani za prevenciju i lečenje anemije, prenosi Health Shots.

Ima protivupalna svojstva

Hronična upala povezana je s brojnim zdravstvenim stanjima, uključujući bolesti srca, artritis i rak.

Nutricionistkinja Batra ističe da “protivupalna svojstva cvekle pomažu u smanjenju upale u telu, potencijalno smanjujući rizik od razvoja ovih stanja”.

Utiče na zdravlje mozga

Kako prenosi Health Shots, nitrati u cvekli poboljšavaju protok krvi u mozgu što može poboljšati kognitivnu funkciju i odložiti kognitivni pad povezan sa starenjem. Takođe, antioksidansi u cvekli pomažu u zaštiti ćelija mozga od oksidativnog stresa.

Cvekla pozitivno utiče na zdravlje creva

Sadržaj vlakana u cvekli podržava zdravlje probavnog sistema podstičući redovnost i sprečavajući zatvor, prenosi Health Shots.

Dodaju da prisutnost nitrata u ishrani može podstaći rast korisnih bakterija u crevima, podupirući zdrav mikrobiom i celokupnu funkciju creva.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here