pixabay.com

Iako ne postoji čarobno rešenje za izbegavanje raka, na desetine znanstvenih istraživanja su definisala nekoliko faktora koji mogu da utiču na rizik.

Rizik od raka kod osobe zavisi o mnoštvu faktora načina života, uključujući ishranu i trening, kao i genetske predispozicije. Čak i izloženost hemikalijama na radnom mestu može dugoročno da utiče na zdravlje.

Dijetetičarka Nikol Endrjus, koja radi sa onkološkim pacijentima, objavila je video u kojem je otkrila načine za smanjenje rizika od karcinoma.

Zamenite brzu hranu alternativama biljnog porekla

Prvi savet koji je Endrjus podelila je da svojoj ishrani dodate više biljne hrane. Naime, dokazi pokazuju da konzumacija celog zrna žitarica i druge hrane bogate dijetalnim vlaknima štiti od raka debelog creva. Ta je povezanost takođe dosledna u studijama ishrane i ukupnog rizika od raka.

Endrjus je objasnila da ne trebat da postanete vegan kako bi smanjili rizik od raka, već bi hrana poput voća, povrća i celih žitarica trebalo da zameni neke od teško prerađenih namirnica na vašem tanjiru.

”Dve trećine svih vaših obroka trebalo bi da se sastoji od voća, povrća, pasulja, mahunarki, žitarica, orašastih plodova ili semenki”, rekla je.

Izbacite alkohol, pušenje i mesne prerađevine

Sledeći na njenoj listi zabranjenog je alkohol za koji je dokazano da povećava rizik od raka. Izbacivanje alkohola znači uklanjanje jedne od najčešćih kancerogenih stvari koje ljudi rado konzumiraju. Dokazano je da konzumacija alkoholnih pića uzrokuje rak usta, grla, jednjaka, jetre, dojke, debelog creva i želuca.

Isto tako, Endrjus je preporučila da se držite dalje od prerađenog mesa koje se povezuje sa karcinomom debelog creva.

Takođe savetuje da se odviknete od pušenja jer, osim što je poznato da pušenje cigareta uzrokuje rak pluća, takođe može da poveća rizik od drugih vrsta raka.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here