Ministarstvo odbrane
Kontrola: Vojska na graničnom prelazu

Prema nezvaničnim informacijama, od početka pandemije korona virusa na Starom kontinentu u Srbiju se vratilo više od 100.000 državljana koji žive ili rade u dijaspori.

Najveći talas zabeležen je sredinom ove nedelje, kada je iz Mađarske u Srbiju ušlo čak 65.000 dijasporaca.

Vlada Srbije propisala je jasne mere za svakog od njih, ali i pored molbi i poziva da ih se pridržavaju mnogi od naših zemljaka su se oglušili o naredbu za samoizolacijom.

Zbog toga je već pokrenuto više desetina krivičnih prijava, a sudovi u Zaječaru i Šapcu su odredili pritvor za pet osoba koje su umesto da budu kod kuće – sedeli po kafićima?!

Oni su osuđeni za “krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije” i odmah su upućeni na izdržavanje kazne.

Četvoro meštana Zaječara već je smešteno u objekat Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde u Pirotu, dok je osoba iz Šapca u ustanovi u Vršcu.

“Vesti” su proveravale kakva je situacija sa poštovanjem mera Vlade Srbije, ali i na koji način se naša dijaspora najlakše može informisati o svemu onome što se događa u svojim opštinama u otadžbini.

Svi čelni ljudi “dijasporskih” opština u Srbiji jedinstveni su u stavu da niko ne kreće u otadžbinu bez preke potrebe i da će lokalne samouprave učiniti sve da njihovi roditelji ili rođaci koji su stariji od 65 godina dobiju adekvatnu pomoć ili medicinsku negu.