EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Šef američkog generalštaba general Mark Mili rekao je u Briselu, nakon sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, da ruski napadi na civile i civilnu infrastrukturu u toj zemlji predstavljaju “ratni zločin”, prenosi CNN.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin, koji je takođe učestovovao na ovom skupu, ocenio je da nedavni napadi Rusije „otkrivaju zloćudnost Putinovog rata koji je pokrenuo“.

Na konferenciji za štampu posle konferencije, Marki Mili je ocenio da je „Rusija namerno gađala civilnu infrastrukturu sa ciljem da naudi civilima“ i dodao da „neselektivni i namerni napadi na civilne mete su ratni zločin po međunarodnim pravilima ratovanja“.

Ostin, koji je predsedavao Kontakt grupom za odbranu Ukrajine, rekao je da se „rešenost“ saveznika i partnera da pomognu toj zemlji samo učvrstila nakon velikog ruskog napada projektilima do kojeg je došlo u ponedeljak.

„Ta rešenost je samo ojačana namernom surovošću novog ruskog (raketnog) baraža po ukrajinskim gradovima. Ti napadi na ciljeve koji nemaju nikakvu vojnu svrhu ponovo otkrivaju zloćudnost Putinovog rata koji je on pokrenuo. Zločini koje je počinila Rusija dodatno su ujedinili nacije dobre volje da stanu uz Ukrajinu“, rekao je Ostin.

Prema njegovim rečima, nedavni napadi su „mračan uvid“ u budućnost u kojoj će „apetiti agresivnih autokrata nadjačavati prava mirnih država“.

„Svi ćemo biti manje bezbedni u svetu u kojem velike sile mogu napadati svoje mirne susede i silom gaziti njihove granice“, rekao je Ostin.

Na konferenciji, kojoj prisustvuju predstavnici više od 50 zemalja, razmatralo se kako nastaviti sa podrškom Ukrajini koja se bori sa ruskom invazijom. Ostin je rekao da će SAD i saveznici „nastaviti“ da Ukrajini šalju vojnu pomoć poput visokomobilnog artiljerijskog raketnog sistema, poznatog kao HIMARS, koji je pomogao toj zemlji u kontraofanzivi protiv Rusije, prenosi CNN.

8 COMMENTS

  1. Шта је онда са нападом на Србију,БиХ,Сирију,Јемен,Ирак…?

  2. Американци причају о ратним злочинима! Каква цинизам. Побили пола света, почевши од Јапана, преко Вијетнама, од деведесетих нису поштеђени Србија, Ирак, Либија, Сирија, Авганистан …

  3. Aaaaa, sada je to ratni zločin. Dobro da znamo i da pokrene o tužbi protiv SAD i NATO radi bombardovanja infrastrukture u Srbiji.

  4. Значи да Србија очекује ратну оштету за нанет јој злочин 1999 од стране НАТО пакта?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here