Tanjug
Ministar inostranih poslova Srbije Nikola Selaković

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da nota vlade Hrvatske, u kojoj se traži da Srbija hitno istraži pretnje preko društvenih mreža upućene građanima Srbije hrvatske nacionalnosti, vređa zdrav razum.

– Neki neodgovorni ljudi uputili su preko društvenih mreža pretnje našim građanima hrvatske nacionalnosti i iz Hrvatske je upućena nota u kojoj se traži da im mi podnesemo izveštaj šta je po tom pitanju učenjeno. Mi ćemo taj čin svakako istražiti i kazniti neodgovornog prekršioca – rekao je Selaković.

Ali istovremeno, kako je naveo, u hrvatskim medijima se iznose najbrutalnije uvrede na račun Srbije.

“Vučića nazivaju psihopatom i ko zna kako još i zaključuje se da su i građani isti kao on, jer glasaju za njega. To su skandalozne uvrede na račun susedne države, njenog predsednika i naroda – ukazao je Selaković.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je srpska policija uhapsila osobu koja je na društvenim mrežama pretila i uvredila predstavnika hrvatske nacionalne manjine Tomislava Žigmanova i naglasio da Srbija štiti sve svoje građane, bilo koje nacionalnosti, te da protestna nota Hrvatske nije bila potrebna.

“Čekamo konačnu odluku EU”

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da bi trebalo sačekati konačnu odluku EU o slobodi kretanja i eventualnim putnim ograničenjima u vreme pandemije, jer ima i članica EU koje koriste vakcine koje zvanično nije odobila Evropske agencije za lekove.

– Obezbedićemo da se građani koji hoće da putuju testiraju i dobiju potvrde o vakcinaciji, ali trebalo bi videti kako će se postaviti zemlje u kojima i dalje raste broj novozaraženih i kakva će biti konačna odluka Brisela. Mi ćemo obezbediti da testovi budu gotovi već za 1 do 2 sata – rekao je Selaković.

On kaže da bi odluka Brisela da zabrani ulazak građanima koji su su imunizovani vakcinama koje nisu odobrene u EU, svakako razočarala mnoge, ali je ocenio da to neće uticati da Srbija odustane od svojih ciljeva, puta ka EU i stvaranja društva koje će funkcionisati na onim principima na kojima funkcioniše i EU.

– Ugledajući se na evropske principe solidarnosti i slobode kretanja, Srbija je demonstrirala solidarnost prema susednim zemljama, ali na to se nije gledalo blagonaklono. Sve ono što je učinila Srbija učinjeno je da bi nam svima bilo bolje, u zajedničkom interesu – istakao je ministar Selaković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here