Selaković: Onima koji su sponzorisali nezavisnost Kosova se žuri…

2
Printscreen/RTS
Nikola Selaković

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković kaže da Srbija ima puno pravo da današnji dan, Dan primirja, nazove danom svoje pobede, pre svega zbog hrabrosti u suočavanju sa dva carstva i jednom susednom državom i broju žrtava koje je podnela.

Selaković navodi da je formalno-pravno reč o Danu primirja, potpisanom 11. novembra 1918. godine, u vozu sa Drugim nemačkim rajhom.

– Suštinski, do tog primirja ne bi došlo da nije bilo savezničke pobede. Prvi svetski rat bio je samo predvorje Drugog, koji je završen kapitulacijom Nemačke. Verovatno da se ne bi ponovilo ono što se dogodilo 1918, a to je da se samo potpiše primirje pod određenim uslovima koji jesu bili veoma restriktivni. Ne držeći se forme nego suštine, Srbija ima puno prava da taj dan nazovu danom svoje pobede, pobede Davida nad Golijatom, male države po teritoriji i broju stanovnika na koju su se u jednom delu rata obrušila dva carstva i jedna susedna država. Imajući u vidu kolike je žrtve srpski narod podneo i čitavu epopeju rata, koja je po mnogo čemu jedinstvena u istoriji sveta, smatram za moralnu obavezu da taj dan nazivamo danom pobede u Prvom svetskom ratu – rekao je Selaković.

Osvrćuće se na trenutnu situaciju na Kosovu i pritiske kojima je izložena Srbija, ministar je naveo:

– Onima koji su sponzorisali nezavisnost Kosova se žuri i pritiskaju nas da uradimo nešto što nijedna druga zemlja nije uradila, a mi u našoj istrajnosti pokušavamo da budemo što je moguće čvršći. Ono što od nas hoće, a to je priznanje Kosova, nikad neće imati – istakao je Selaković.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here