EPA/Georgi Licovski
Nikola Selaković

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković kaže da još nije poznat datum njegove posete Moskvi, a da će razgovori sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, tokom predstojeće posete Beogradu, biti teški ali bitni za stabilnost i evropski put Srbije.

– Prihvatio sam poziv za posetu Moskvi, ne mogu da kažem kada će doći do realizacije. Dogovara se datum, a teme će sigurno biti važne za Srbiju – rekao je Selaković za TV Pink.

On je primetio da je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov danas u zvaničnoj poseti Turskoj, koja je i zemlja NATO i zemlja kandidat za EU.

– Videćete da niko neće govoriti u inostranoj javnosti o ovome što se dogodilo u Srbiji oko zabrane preleta. Ovde je očigledno bio neki drugi problem – rekao je Selaković.

On je kazao da je Srbija posvećena dijalogu, koji je, ističe, lekovit i može da dovede do rešavanja problema.

– Samostalna smo i nezavisna država, koja je posvećena dijalogu sa svima, naročito sa prijateljima – rekao je šef srpske diplomatije.

Interesovanje svetskih medija za na kraju otkazanu posetu Lavrova, Selaković je ocenio kao moguću pripremu da se u zapadnom delu javnosti u potpunosti ocrni Srbija.

Selaković je rekao da je poseta saveznog kancelara Nemačke Olafa Šolca itekako važna, jer je Nemačka najveći investitor i pojedinačni donator u Srbiji.

Rekao je da o nemačkoj ekonomskoj snazi i povezanosti sa Srbijom govori da je razmena premašila šest milijardi evra i da nemačke kompanije ovde zapošljavaju 77.000 radnika.

– Poruke koje ćemo čuti nisu ni lepe ni lake. Važno da ih čujemo i da se razgovara. Nismo u prilici u razgovoru sa Nemačkom da biramo – rekao je Selaković i podsetio da tako velika zemlja svoj spoljnopolitički kurs ne menja lako.

Naglasio je da je Srbija pokazala da je stub očuvanja stabilnosti i mira u ovom delu Evrope.

– To je nemačka privreda itekako prepoznala. Ulaganje je dokaz da je ovde sigurno, a zatim i profitabilno ulagati kapital. Od suštinske važnosti su razgovori sa Nemačkom i vrsta uspeha u razgovorima, jer to Srbiji donosi određenu vrstu uslova za napredovanje na evropskom putu – rekao je on.

Istakao je da očekuje značajne teme prilikom posete Šolca, ne samo za Srbiju, nego i o nastavku evropskog puta Zapdnog Balkana.

– Posvećenost EU se ne dovodi u pitanje, to je put za očuvanje mira i stabilnosti u regionu – rekao je on.

Selaković je poručio da je, da bi se pripremili za zimu koja će biti teška, važno da sačuvamo mir, da imamo ozbiljan nivo političke stabilnosti u zemlji.

– Važno je da u period krize uđemo kao ozbiljni, odogovorni, dobro organizovani. To i radimo kroz kontakte sa stranim visokim zvaničnicima, regionalno povezivanje kroz Otvoreni Balkan. Sve u funkciji cilja da obezbedimo što je moguće manje štetan prolazak Srbije kroz period krize – rekao je Selaković.

1 COMMENT

  1. Postovanje gospodine Selakovicu. razgovaracete sa Solcom, ali nemojt
    od njega traziti dozvolu za posetu Moskvi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here