pixabay.com

Bivši kosovski ministar spoljnih poslova Petrit Seljimi ocenio je da Kosovo neće biti primljeno u Savet Evrope sve dok ne ispuni još dva preostala zahteva iz izveštaja izvestioca za Kosovo u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Dore Bakojani.

“Američki izaslanik je upravo to potvrdio, ali i još najmanje dve zemlje Kvinte. ZSO je težak uslov. Sa odlukama o dinarima i ćiriličnim znacima poslednjih dana i nedelja, optimizam je splasnuo za 24 časa”, napisao je Seljimi na platformi “X”.

Specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar u intervjuu za RSE na pitanje kako će vraćanje zemljišta manastiru Dečani biti odlučujuće na putu Kosova ka članstvu u Savetu Evrope, rekao da je to veoma pozitivna i važna odluka, ali da postoje još dva uslova.

– Nije reč samo o manastiru, iako delimično jeste reč o tome, ovde je reč o posvećenosti vladavini prava, jer imate odluku Ustavnog suda. U zrelim, demokratskim društvima, odluke Ustavnog suda su konačne. Tako da je ona morala biti implementirana. Bila je to teška odluka, ali je ona morala biti doneta. Kosovo sada pokazuje da poseduje zrelost da prihvati odluku Ustavnog suda, bez obzira na to koliko je ona nepopularna. Ali, to je ispravna stvar, jer je to pravna stvar. I ona će imati uticaja. Postoje druga dva uslova koja je Savet Evrope pominjao i koje traže neke evropske države. Jedan je u vezi sa eskproprijacijom zemljišta na severu, drugi je Zajednica opština sa srpskom većinom –  rekao je Eskobar.

1 COMMENT

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here