Server: Grenel će preuzeti dominantnu ulogu u dijalogu Beograda i Prištine

Kosovo Online
Youtube
Danijel Server

Američki analitičar i profesor na Univerzitetu Džons Hopkins, Danijel Server smatra da će predloženi specijalni izaslanik Bele kuće Ričard Grenel, preuzeti dominantu ulogu u pristupu SAD dijalogu Beograda i Prištine i potisnuti Metjua Palmera, specijalnog predstavnika Stejt departmenta za zapadni Balkan. On je odluku da se postavi Grenel nazvao bizarnom.

– Zaista je bizarno. Pretpostavljam da je to nagoveštaj pokušaja da se oživi ideja razmene teritorija između Beograda i Prištine, što je užasna ideja koja je umrla prirodnom smrću pre nekoliko meseci i loš je plan pokušati da se ona oživi – napisao je u blogu dugogodišnji analitičar prilika na Balkanu koji je na ovu temu razgovarao i za Glas Amerike.

Prema njegovom mišljenju “iako je Grenel diplomata i ambasador, očigledno je da predstavlja Belu kuću”.

– Pre samo nekoliko nedelja, postavili su Meta Palmera za specijalnog predstavnika za Balkan. Gospodin Grenel ima viši rang od Palmera iz dva razloga – on je ambasador i ima direktne veze sa Belom kućom. I meni je sasvim jasno da planiraju da on preuzme glavnu funkciju specijalnog predstavnika za Balkan, a to je da se bavi pitanjem Beograda i Prištine – kaže Server.

Glas Amerike navodi da je Ričard Grenel politički blizak sa Džonom Boltonom, bivšim Trampovim savetnikom za nacionalnu bezbednost, koji je prošle godine izjavio da se SAD ne bi protivile razmeni teritorija ukoliko Beograd i Priština to dogovore.

Ovaj medij dodaje da neki analitičari pretpostavljaju da je i Grenel pristalica te ideje, kojoj se Nemačka i njena kancelarka Angela Merkel odlučno protive.

Server smatra da Grenel neće uvažiti argumente Nemačke, već će pokušati da nametne ideju razmene teritorija.

– Verujem da će pokušati da je nametne Nemačkoj, Kosovu i Srbiji, a najjači protivnici te ideje na Kosovu su Srbi koji žive južno od Ibra. Bizarno je da pokušaju da nametnu tako lošu ideju, ali šta ih motiviše – pa, mogu da ubiju „dve Klintonove muve“ jednim udarcem – Kosovo i BiH – to je značajno dostignuće ako želite da zadovoljite Belu kuću – smatra Server.

Prema njegovom mišljenju to će biti i potvrda zaokreta u američkoj politici, od, kako je naveo, „liberalno-demokratskih rešenja zasnovanih na jednakim pravima, ka etničko-nacionalističkim rešenjima zasnovanim na segregaciji etničkih grupa“.

Server naglašava da to nije rešenje za koje je on, ali je izrazio bojazan da je Bela kuća rešena da pokuša da ga nametne“.

Glas Amerike piše da je Grenelov mandat u Nemačkoj kontroverzan od samog početka, kada je sugerisao da bi nemačke kompanije trebalvo da prestanu da posluju sa Iranom, a za konzervativni medij “Brajtbart njuz” izjavio da želi da osnaži evropsku desnicu.

– Grenel je sa Nemcima u očajnim odnosima , kojima se izrazito ne dopada i vide ga kao predstavnika američke administracije sa kojom nemaju posebno tople odnose. Ako Bela kuća želi bliže odnose sa Nemcima, poslednja osoba koju bi trebalo da izaberu za ovaj proces je Grenel – tvrdi Server.

Izrazio je sumnju da će Grenel i Metju Palmer moći da paralelno rade u posredovanju između Beograda i Prištine.

– Met Palmer je dobar čovek i profesionalni diplomata i moraće, dok ne nađe novi posao, da pruža podršku Grenelu, koji će preuzeti vodeću ulogu. Palmer mora da odluči da li to ima smisla i ne bi me iznenadilo da odluči da je to ispod njegovog dostojanstva i da ode – ocenjuje Server.

2 KOMENTARA

  1. Gospodo(iako to u stvarnosti niste)amerikanci gledajte svoja posla.Ko će preuzeti ulogu videćemo,ali jedno je tačno:vi ste u savezu s EU,a svi ste zajedno zl,očinci,razbili Jugoslaviju,okupirali Kosovo i sad tražite da se mi u vašu korist odreknemo voga.To neće ići baš tako lako kako ste zamislili.Čuvajte se amerikanci jer vas mnoi imaju na nišanu.Mi vamne možemo ništa,ali ima ko može.Čuvajte se.Vaš strah svakodnevni je opravdan.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime