A. Čukić
Vojislav Šešelj

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj danas je rekao da Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu za suđenje bivšim vođama tzv. OVK, ima političku funkciju da Srbima “zamaže oči”.

– Sud sa sedištem u Hagu ima političku funkciju i ona je da Srbima bar na trenutak zamažu oči – rekao je Šešelj za Tanjug.

Dodao je da svetskim silama nije bitna sudbina optuženih, jer je njima cilj da učvrste nezavisnost Kosova, a da se Srbi ne bune previše protiv toga.

– Međunarodni sud nije legalan, formiran je odlukom skupštine Kosova. Jedini sud koji može da sudi ratnim zločincima sa KiM je sud u Srbiji i moglo bi im se suditi po krivičnom zakoniku Savezne Republike Jugoslavije – objasnio je Šešelj.

Rekao je da je i Haški tribunal nenadležni organ, koji je formirao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija na osnovu povelje sedam, koja govori o uspostavljanju i očuvanju mira.

– To pokazuje da svetskim silama nije cilj postizanje pravde, nego očuvanje mira po svaku cenu – rekao je Šešelj.

Prema njegovim rečima, prvi potez političke prirode je negiranje postojanja “žute kuće”, pored izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija i velike afere koja se desila u Haškom tribunalu kad se saznalo da su uništeni svi artefakti nađeni u “žutoj kući”.

Šešelj kaže da je razlog zašto u optužnicama nema navoda o “žutoj kući”, to što su dobili politički nalog da to isključe.

– Mi možemo nagađati kakav će biti ishod ovog suđenja. Postoji prvi stepen gde mogu dobiti visoke kazne, a da u drugom stepenu budu oslobođeni, zavisno od političkih potreba Amerikanaca, Engleza i drugih faktora koji rukovode radom ovog suda – naveo je on.

Šešelj je zaključio da je suđenje koje se trenutno održava u Hagu “politička parada” koja će se završiti onako kako velikim svetskim silama bude odgovaralo.

– Ako im odgovara da sve strpaju u zatvor, oni će to uraditi. Mi ne znamo koji su politički interesi da se ova suđenja održavaju. Ne može na ovakvom suđenju da pobedi pravda i kakav god bio ishod suđenja, to nije pravda, to je vrsta političke manipulacije – zaključuje Šešelj.

U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu počelo je suđenje bivšim vođama tzv. OVK Hašimu Tačiju (53), Kadriju Veseljiju (54), Redžepu Seljimiju (50) i Jakupu Krasnićiju (70).

Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu i Metohiji, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

3 COMMENTS

  1. Oni imaju kao i uvek da uniste Srbe , a ne da zamazuju oci.samo glupima mozes zamazati oci .Ako Seselju zamazuju oci onda je ocigledno glup ili zaobilazi istinu

  2. Seselj,opet u pravu.Ako neko nesto poznaje onda je on.Poznaje ,,pravo i politiku,, mora da mu se prizna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here