Pixabay.com

Problemi sa varenjem mogu izazvati ozbiljan bol, a bilo da se borite s hroničnim gasovima i nadimanjem ili samo želite da pronađete način da se osećate bolje nakon obroka, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti, a jedna od njih je hodanje.

Dok mnoge od stvari koje izazivaju bol i nelagodu imaju veze sa samom ishranom postoji jedna aktivnost koju možete učiniti nakon jela kako biste pomogli procesu probave. To je jednostavno hodanje ili kratka šetnja.

Zdravstveni stručnjaci kažu da je hodanje jedna isprobana i istinita metoda koju ne treba da zanemarite ako pokušavate da svoj probavni sistem održite zdravim.

Šetnja ubrzo nakon svakog obroka jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti za promicanje zdrave probave iz nekoliko razloga. Za početak, sam čin pomeranja naših tela pomaže u stimulaciji procesa probave u našem želucu i crevima. To može pomoći da se hrana efikasnije kreće kroz probavni trakt, smanjujući rizik od zatvora ili osećaja preterane sitosti nakon obroka.

Uz to, ustajanje i hodanje pomažu u cirkulaciji krvi i limfne tečnosti kroz naše telo, a zauzvrat nam omogućavaju da bolje apsorbujemo sve nutrijente iz naše hrane – pa čak i detoksikaciju.

Još jedna velika prednost hodanja za probavu je činjenica da može pomoći da se oslobodite stresa. Kako se ispostavilo, stres i drugi mentalni i emocionalni faktori usko su povezani s našim crevima, što znači da smanjenje stresa zapravo može da deluje na ublažavanje probavnih problema kod nekih ljudi.

Ako planirate neku energičnu aktivnost nakon jela, stručnjaci preporučuju da pričekate najmanje 30 minuta nakon što završite s jelom.

Takođe, uopšte ne morate trošiti puno vremena da biste iskoristili prednosti kretanja, tek 10-15 minuta hoda je dovoljno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here